Košarac: Neopravdano i politički tendenciozno da se ne bira novi ministar finansija i trezora

11
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da je potpuno neopravdano, politički tendenciozno i neobjašnjivo da se ne bira novi ministar finansija i trezora u Savjetu ministara, naročito zbog toga što je to pozicija oko koje se više ne treba dogovarati.

Košarac je rekao da ovo pitanje ne može čekati i to treba uraditi odmah, istakavši da je očigledno da postoje strukture iz dijela FBiH koje pokušavaju dobiti sitne političke poene.

– Čini mi se da postoji politička struktura iz FBiH, okupljena oko „trojke“ koja pokušava to pitanje da dodatno problematizuje, odnosno čini mi se da je već tri ili četiri sjednice Predstavničkog doma održano, a da se ta tačka nije našla na dnevnom redu – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

Košarac je naveo da je obaveza „trojke“ i partnera iz FBiH da obezbijede strukturu u Predstavničkom domu kako bi se izabrao novi ministar finansija koji dolazi iz kvote SNSD-a i Republike Srpske, kao i da se istovremeno izabere zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara s obzirom na činjenicu da neko pokušava to pitanje da uslovljava, a bilo je nekoliko sjednica Predstavničkog doma i različitih poruka da se neće birati ministar finansija dok se ne ispune nečije želje.

Prema njegovim riječima, stav ministara iz Republike Srpske je da neće podržati nijedan materijal Ministarstva finansija na sjednicama Savjeta ministara, sve dok se ne izabere novi ministar, koji kreira i sprovodi politiku Ministarstva.

– Cijenim da postoji kapacitet da se izabere ministar finansija, postoje principi za period 2022-2026. godina i na partnerima iz FBiH, prije svega mislim na „trojku“, je da to pitanje sprovedu – naglasio je Košarac.

On je podsjetio da zbog neimenovanja novog ministra finansija i trezora u Savjetu ministara ne funkcioniše Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), te da to usložnjava situaciju u vezi sa prohodnošću određenih materijala važnih za realni sektor Republike Srpske i FBiH.

– Čekajući mišljenje Upravnog odbora UIO, govorimo da na ovakav način oni koji blokiraju imenovanje ministra finansija, blokiraju i mjere koje su važne za realni sektor u Republici Srpskoj i FBiH. Tako isto i kada je u pitanju Fiskalni savjet i sa tog aspekta je poruka partnerima da je važno usaglasiti termin sjednice Predstavničkog doma kako bi se imenovao ministar finansija – naglasio je Košarac i dodao da će u protivnom Savjet ministara funkcionisati na aparatima.

On je istakao da SNSD ne uslovljava pitanje imenovanja novog ministra, jer se to odnosi na implementaciju dokumenta koji su potpisali partneri na nivou BiH.