Košarac: Neustavni pamflet naručen u najmanje dvije strane ambasade u Sarajevu

25
Foto: @StasaKosarac/Twitter

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac ocijenio je da izjava o imovini, koju su potpisala dva bošnjačka člana Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, te predsjednici probošnjačkih stranaka iz FBiH, predstavlja jedan od najozbiljnijih i najopasnijih napada na Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH, kao i na ustavni položaj, imovinu i nadležnosti Republike Srpske.

– Po tajmingu potpisivanja ovog neustavnog i propagandnog pamfleta, uvjeren sam da je cijeli događaj naručen i sponzorisan u najmanje dvije strane ambasade u Sarajevu. Te ambasade žele po svaku cijenu da destabilizuju situaciju u Republici Srpskoj kako bi pokrili nove najavljene intervencije Kristijana Šmita, koje treba da eliminišu SDA iz vlasti u FBiH. Kakve god igre da igraju, Republika Srpska i njeni politički predstavnici odlučno će se suprotstaviti i boriće se svim političkim i pravnim sredstvima protiv bilo kakvog pokušaja otimanja imovine Republike Srpske – poručio je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Prema njegovim riječima, stranke iz FBiH koje učestvuju u vlasti u institucijama BiH nisu svjesne u kakve ih opasne igre uvlače Bećirović, Komšić i SDA.

– U izjavi su prepisani dijelovi propalog DF-ovog amandmana na Ustav BiH, kojim je Komšićeva partija prije godinu dana napravila kardinalnu grešku. Tim amandmanom, kojim su u Ustav BiH htjeli da zapišu da je BiH titular i vlasnik svih dobara od opšteg interesa – zemljišta, šuma, voda, vodotokova, jezera, mora, rudnih blaga i drugih prirodnih bogatstava, Komšić i njegovi sljedbenici javno su priznali da takve odredbe ne postoje u Ustavu BiH, u kome jasno piše da sve nadležnosti koje nisu pripale BiH pripadaju entitetima – pojasnio je Košarac.

On je upozorio i na to da će izjava probošnjačkih stranaka o imovini, koja obiluje neistinama, izmišljotinama i pogrešnim tumačenjem Ustava BiH, imati ozbiljne posljedice po funkcionisanje institucija BiH u narednom periodu.

– Republika Srpska i njeni predstavnici ne mogu i neće preći preko ovakvih političkih podvala koje vode ka daljim podjelama i konačnom raspadu BiH. Ako potpisnici ovakvih izjava u nama iz Republike Srpske traže partnere za podjelu BiH, nema problema. Tu smo – poručio je Košarac.