Košarac: Odlazak privrednika iz FBiH u Dohu separatistički pristup uz prećutnu saglasnost Konakovića

27
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac rekao je da ne osporava pravo nijednom udruženju privrednika da unapređuje svoje poslovne aktivnosti ostvarivanjem kontakata širom svijeta, ali da insistira na tome da se u ime BiH može govoriti isključivo uz ravnopravnu zastupljenost privrednika iz Srpske, FBiH i Brčko Distrikta, odnosno uz poštovanje ustavnog uređenja ove zemlje.

– Dakle, grupa privrednika iz FBiH, okupljena u Udruženju Pozitiva, koja se u Dohi sastala sa predstavnicima Katarske privredne komore, nije reprezentativna grupa privrednika iz BiH, niti može govoriti u to ime – naglasio je Košarac.

On je objavio na Instagramu da u BiH postoji komorski sistem, koji uključuje privredne komore Srpske i FBiH, Brčko Distrikta i Spoljnotrgovinsku komoru BiH.

– Ako želimo da razvijamo ekonomske odnose sa drugim zemljama svijeta, unapređujemo spoljnotrgovinsko poslovanje, privlačimo nove investicije i slično, jedino logično i ispravno je da u tome budu uključeni i potpuno vidljivi privrednici iz Republike Srpske, FBiH i Brčko Distrikta, a ne odabrana ekipa iz nekog poluprivatnog udruženja – ukazao je Košarac.

U ime BiH i u ime privrede BiH, naglasio je Košarac, može se govoriti isključivo u slučaju poštovanja ustavnog uređenja ove zemlje.

– Jednostran pristup, u kojem sastancima prisustvuju samo pojedini privrednici iz FBiH za svaku je osudu i dugoročno ne donosi ništa dobro ovoj zemlji – konstatovao je Košarac.

On je dodao da je dodatno problematično ako se sve ovo dešava uz prećutnu saglasnost ministra inostranih poslova u Savjetu ministara (Elmedina Konakovića), koji takođe boravi u Dohi.

Košarac je naglasio da je kontraproduktivno zaobilaziti Republiku Srpsku, te da je to separatistički pristup i nedopustivo je da ministar inostranih poslova u Savjetu ministara zastupa interese i politiku jednog dijela BiH.

– Ne želim nikome da držim lekcije, ali naglašavam da sam od prvog ministarskog mandata uveo praksu da nijednu odluku Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa ne donosi bez mišljenja i saglasnosti nadležnih entitetskih institucija, kao i da uvijek prilikom poslovnih sastanaka u zemlji i inostranstvu o privrednim temama, uputim poziv predstavnicima privrednih komora Srpske, FBiH i Spoljnotrgovinske komore BiH, da budu dio delegacije koju predvodim – ukazao je Košarac komentarišući posjetu Dohi pojedinih privrednika iz FBiH, koje je predvodio predsjednik Udruženja privrednika Pozitiv iz tog entiteta Nahid Hasanbegović.