Košarac: Podrška inicijativi da Narodna skupština odbaci spornu odluku u slučaju „Kovačević“

5
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac istakao je da je neophodno podržati inicijativu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da Narodna skupština Srpske odbaci spornu odluku Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Slavena Kovačevića, savjetnika Željka Komšića.

– Ma koliko političko Sarajevo aplaudiralo takvoj odluci, svima je jasno da ona nije provodiva. Odluka na najgrublji način krši Ustav BiH i dovela bi do opasne igre raspakivanja Dejtona. Republika Srpska neće pristati na to – poručio je Košarac.

On je podsjetio da je Srpska zasebna izborna jednica sa izbornim suverenitetom i to će ostati tako, bez obzira na presude.

– Mi insistiramo na dosljednoj primjeni Dejtona i čitamo slovo ovog sporazuma, odlučno odbacujući različite teze inih tumača duha Dejtona, kao i njegovo nasilno prekrajanje. To ne dolazi u obzir! Nećemo dozvoliti „komšićizaciju“ u izbornom procesu u Republici Srpskoj, odnosno nikada nećemo pristati na to drugi narodi biraju političke predstavnike srpskom narodu – naveo je Košarac na Instagramu.

On je naglasio da institucije Srpske imaju snagu, volju i kapacitet da zaštite izbornu volju građana i imovinu Republike Srpske, bez obzira na udružene pokušaje političkog Sarajeva i zapadnih centara moći da uskrate Ustavom i Dejtonom zagarantovana prava i poziciju Republike Srpske.