Košarac: Podržati Dodikovu inicijativu da se BiH uključi u „Otvoreni Balkan“

12
Foto: Klix.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je inicijativa srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o učešću BiH u regionalnom projektu „Otvoreni Balkan“ vrlo korisna i utemeljena, zbog čega treba da dobije saglasnost i drugih u BiH.

– Smatram da treba podržati Dodikovu inicijativu s ciljem adaptiranja naših privrednika na toj vrsti tržišta – rekao je Košarac novinarima uoči otvaranja konferencije „Ekonomista: Svijet u 2022“.

Kada bismo danas imali članstvo u EU, istakao je on, nisam siguran da bi svi naši privredni potencijali i privrednici uspjeli da se u relativno kratkom roku adaptiraju na sve neophodne standarde i zato smatram da Dodikova inicijativa treba da dobije podršku ostalih zvaničnika u BiH.

Govoreći o pomenutoj konferenciji, Košarac je rekao da je veoma važno da institucije u BiH imaju vrlo jasnu koncepciju dijaloga sa realnim sektorom, s obzirom na činjenicu da je veoma važno da se u BiH održi i razvija ekonomija, da se prate trendovi i da se unutrašnjim politikama jačaju kapaciteti privrede, kako u Republici Srpskoj, tako i u Federaciji BiH.

– Potrebno je i implementirati međunarodne ugovore koje BiH ima, a odnose se prije svega na ekonomsku saradnju i tržišta za kojima vapi domaća privreda – kaže ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je konstatovao da je pandemija kovida 19 prouzrokovala određene poremećaje u privrednim kretanjima u Republici Srpskoj i FBiH, ali i da je evidentno je da se domaća privreda u kratkom vremenu adaptirala i da statistika ukazuje na činjenicu da je u ukupnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni za 10 mjeseci obezbijeđen rast od oko 27 odsto.

– U istom periodu obezbijedili smo i povećan izvoz za 33 odsto, dok je uvoz povećan za oko 24,5 odsto – precizirao je Košarac i dodao da su mjere vlada entiteta bile usmjerene na očuvanje radnih mjesta i da su ti efekti vidljivi.

Košarac je dodao da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa primarno radilo na očuvanju kredibiliteta privrednika oba entiteta, putem implementacije ugovora koje ima BiH, a nesmetano je obezbjeđivalo trgovinski promet sa zemljama Cefte.

Smatra važnim da se otvaraju i neka nova tržišta kao što su Izrael, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, ali i Ruska Federacija i Kina, odnosno Evroazijska carinska unija.

U Sarajevu se danas održava konferencija „Ekonomista: Svijet u 2022.“ čiji je cilj da se konstruktivnim dijalogom predstavnika ekonomskih institucija, vlasti, diplomatske i poslovne zajednice daju analize i pogledi na privredni i politički ambijent, investicionu klimu, kao i na razvoj društva u cjelosti.

Skup su otvorili guverner Centralne banke Senad Softić, britanski ambasador u BiH Metju Fild, šef Delegacije za evropske integracije, politička i ekonomska pitanja Delegacije EU u BiH Krasimir Nikolov, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i direktor kompanije „Kolor medija komjunikejšn“ Robert Čoban.