Košarac: Pokušaj derogiranja institucija Republike Srpske, delegata iz „kinder jaja“ nećemo prihvatiti

14
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da je žrijebanje u CIK-u, suprotno Ustavu BiH i mimo svih zakonskih procedura, okončano u korist PDP-ovog kandidata, očekivan i sasvim predvidiv scenario u režiji CIK-a i njegovih nalogodavaca, šampiona antiustavnog djelovanja i dalje razgradnje BiH.

Košarac je izjavio da je Ustav BiH jasno definisao da delegate bira Narodna skupština Srpske, a ne bilo koji organ na nivou BiH.

– Dakle, CIK BiH ne može delegatima oduzeti mandate, koje su dobili u skladu sa Ustavom i zakonom – istakao je Košarac.

Činjenica da CIK BiH doslovno otima ustavnu nadležnost Srpske i da su delegata izvukli iz „kinder jaja“, naglasio je Košarac, najdirektniji je napad na Republiku Srpsku i pokušaj da se derogira njen ustavni kapacitet.

On je poručio da takvog delegata Srpska neće prihvatiti.

– Predvodnici takvog djelovanja su Majkl Marfi i Kristijan Šmit, a CIK BiH je marioneta kojom nastoje da ostvare svoje ciljeve. Jasno je da oni teže unitarizaciji BiH i konceptu da srpske predstavnike biraju institucije na nivou BiH. To niti je u skladu sa Ustavom, niti sa Dejtonom, niti sa politikom Republike Srpske – ukazao je Košarac.

Nažalost, dodao je on, opozicija u Srpskoj je prihvatila da bude sljedbenik politike Marfija i Šmita u razvlašćivanju Srpske.

– Prihvatili su da učestvuju u vrlo opasnom i ozbiljnom atakovanju na ustavni kapacitet Srpske i da prekrajaju izbornu volju njenih građana. Takvu izdajničku politiku građani Srpske će, sasvim sigurno, znati da sankcionišu u svakom izbornom ciklusu – naglasio je Košarac.

On je istakao da bez obzira na to ko vrši vlast, najvažnije je da se poštuju institucije Srpske i njen ustavni kapacitet i naveo da je to crvena linija ispod koje niko ne smije ići.

– Republika Srpska je iznad svega i svih – poručio je Košarac za Srnu.