Košarac: Ponovo se vraćamo na opasne prakse ignorisanja stavova Republike Srpske

10
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen neće imati priliku da u Savjetu ministara čuje realan prikaz odnosa u BiH, jer na sastanku nisu planirani ministri iz Republike Srpske, što je apsolutno neprihvatljivo.

Iako uobičajena praksa nalaže da na sastancima sa visokim zvaničnicima budu prisutni članovi Savjeta ministara iz reda sva tri konstitutivna naroda, najavljeno je da će se sa Fon der Lejen sastati samo predsjedavajuća Borjana Krišto.

Košarac je rekao za Srnu da ne vidi nijedan opravdan razlog da članovi Kolegijuma Savjeta ministara ne prisustvuju tom sastanku 1. novembra u Sarajevu.

– Ponovo se vraćamo na nekorektne i opasne prakse ignorisanja stavova srpskih predstavnika u zajedničkim institucijama i Republike Srpske, a to je apsolutno neprihvatljivo – naglasio je Košarac.

On je istakao da je to neprihvatljiva praksa i da odmah mora biti promijenjena, posebno zbog činjenice da su u posljednjem periodu prisutni zlonamjerni i neistiniti narativi o Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu.

Košarac je naglasio da je Republika Srpska opredijeljena za evropske integracije i da podržava implementaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu.

– To uključuje i zakon o Ustavnom sudu BiH, koji rješava pitanje stranih sudija. To je naš prioritet – istakao je Košarac.

On je naveo da Republika Srpska jasno zagovara evropsku perspektivu i daje doprinos približavanju EU.

– Nijedan zakon niti bilo koje drugo rješenje ne bi bilo usvojeno na zajedničkom nivou, da Republika Srpska nije dala saglasnost na to. Zato padaju u vodu sve priče o navodnoj blokadi iz Srpske. To naprosto nije tačno – poručio je Košarac.

On je ponovio da Republika Srpska podržava dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma.

– To se odnosi na sve nedobronamjerne strance, posebno na lažnog visokog predstavnika, koji žele centralizaciju BiH i politički progone predsjednika Srpske Milorada Dodika, koji im kao brana stoji na putu – naglasio je Košarac.

On je rekao da očekuje da EU prepozna napore Republike Srpske i da se aktivno uključi u rješavanje pitanja zatvaranja OHR-a i odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Evropske komisije započela je četvorodnevnu posjetu zemljama zapadnog Balkana tokom koje će posjetiti BiH, Sjevernu Makedoniju, samoproglašeno Kosovo, Crnu Goru i Srbiju.

Ona će u srijedu, 1. novembra, posjetiti BiH.