Košarac: Postoji koordinacija svih nivoa vlasti u borbi protiv afričke kuge svinja

5
Foto: Klix.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je danas u Domu naroda parlamenta BiH da u borbi protiv afričke kuge svinja postoji koordinacija aktivnosti svih nivoa vlasti, kao i da je BiH odmah nakon što je pojavila ova bolest obavijestila nadležna tijela EU.

Košarac je rekao da je od 22. juna do 24. jula ove godine bolest prijavljna na 277 imanja domaćih svinja od čega je 218 u Republici Srpskoj, tačnije Bijeljina, Lopare, Ugljevik, Donji Žabar, Šamac i Gradiška, 14 u Federaciji BiH, odnosno u Orašju, kao i 45 u Brčko distriktu.

– Prema podacima kojima raspolažemo, do 24. jula usmrćeno je 11.998 svinja u Republici Srpskoj, 100 u FBiH i 938 svinja u Brčko distriktu – rekao je Košarac odgovarajući na delegatsko pitanje.

On je naveo da se jednom sedmično održavaju sastanici zajedničkog centra za kontrolu i da se prioritetno u partnerstvu sa entitetskim ministarastvima dostavljaju ažurni podaci Evropskoj komisiji i Svjetskoj organizaciji za zaštitu životinja.

Košarac je naveo da je odmah nakon pojave afričke kuge svinja u BiH Kancelarija za veterinarstvo donijela odluku o određivanju zaraženog i ugroženog područja, koje se sedmično ažurira.

– Upućen je zahtjev za pomoć Evropskoj komisiji, Svjetkoj organizaciji za zaštitu životinja i FAO što je rezultaovalo time da je od 12. do 14. jula u organizaciji Ministarstva spoljne trgovine i Kancelarije za veterinarstvo organizovana ekspertska misija koju su predstavljali dva ekspereta ispred Evropske komisije i po jedan iz Svejtske organizacije za zaštitu životinja i FAO – rekao je Košarac.

Cilj im je bila procjena trenutne epidemiološke situcije i davanje određenih preporuka za upravljanje epidemijom s obzirom na iskustvo u njihovim zemljama, te je na završnom sastanku, kaže on, predstavljen preliminarni izvaještaj, a u određenom periodu se očekuje završni izvještaj sa preporukama.

– Održan je i sastanak sa predstavnicima Evropske referentne laboratorije u Španiji za ovu bolest i Veterinarskog instituta „Vaso Butuzan“ koja je referentna u BiH za ove bolesti kako i sa Veterinarskim fakultetom Sarajevo u vezi pomoći našim laboratorijama – rekao je Košarac.

On je dodao da je urađen spisak laboratorija za dijagnostiku i drugu opremu, te su svi podaci dostavljeni Evropskoj referntnoj laboratoriji.

– Jedan dio pomoći bi trebalo stići ove sedmice. Upućen je zahtjev za pomoć i opremu Kini i Austriji, te se prema posljednjim informacijama vrlo brzo očekuje – rekao je Košarac.

Košarac je podsjetio da je od Savjeta ministra zatraženo da se iz budžetske rezerve donese odluka o izdvajanju određenih finansijskih sredstava koja bi putem Kancelarije za veterinarstvo bila plasirana nadležnim entiteskim tijelima za saniranje posljedica.

– Nominalno smo po preporuci nadležnih entitetskih tijela tražili milion KM i očekujem da ćemo uskoro uz sva dobijena mišljenja to pitanje realizovati – rekao je Košarac.

On je naglasio da je Evropska refrentna laboratorija na osnovu genotipa virusa potvrdila da je riječ o virusu afričke kuge svinja koji se nalazi u Mađarskoj, Rumuniji i Srbiji, što znači da taj virus u BiH potiče iz tih produčja i prenesen je putem divljih svinja.

Košarac je istakao da se ne može končano verifikovati bilans sve štete ali vjeruje da će radom svih nadležnih institucija u BiH to pitanje biti riješno.

– Apelujem da svako od nas da dopirnos u saniranju šteta jer procjenjujemo da će biti mnogo veća i da će se odraziti na društveno socio-ekonomski status stanovništva – rekao je Košarac.

Želimir Nešković, koji je postavio delegatsko pitanje, izrazio je zadovoljstvo odgovorom ministra Košarca, te izrazio nadu da će biti uloženi maksimalni napori da se saniraju štete koje će nastati od izbijanja ove zaraze.