Košarac: Privrednici ne zaslužuju da budu taoci političkih struktura iz Federacije BiH

44
Foto: @StasaKosarac/Twitter

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da domaći privrednici ne zaslužuju da budu taoci politikanstva i političkih predrasuda struktura iz Federacije BiH koje se protive članstvu BiH u regionalnoj inicijativi „Otvoreni Balkan“.

Košarac je naglasio da Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija kroz „Otvoreni Balkan“ unapređuju ekonomsku saradnju, te zajednički i solidarno traže rješenja kako bi prevazišle izazove u aktuelnim globalnim poremećajima na tržištu, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odniosa u Savjetu ministara.

– Takva politika već daje pozitivne efekte za privredu, jer se smanjuju gužve i čekanja na granicama, a spoljnotrgovinski promet se povećava. Nažalost, BiH ostaje izolovana iz uspješnih regionalnih tokova zbog blokada političkog Sarajeva, koje direktno štete kako privredi Republike Srpske, tako i FBiH – istakao je Košarac.

On je posebno podržao Sporazum o mehanizmima prehrambene bezbjednosti na Zapadnom Balkanu, koji su Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale na Samitu „Otvorenog Balkana“ u Beogradu.

Sporazum će, kako je naveo, omogućiti sprečavanje nedostatka osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda na tržištima pomenutih zemalja.

– Ovo je jedan od najboljih i najkonkretnijih primjera benefita od članstva u „Otvorenom Balkanu“, jer će zemlje članice pomagati jedne drugima u slučaju prekida lanaca snabdijevanja osnovnim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, odnosno kada se neka od zemalja suočava sa nedostatkom u snabdijevanju domaćeg tržišta pšenicom, kukuruzom, brašnom, proizvodima od mlijeka i mesa, šećerom, voćem, povrćem, žitaricama i drugim proizvodima usljed posljedica globalne krize – naveo je Košarac.

S tim u vezi, podsjetio je da se BiH nedavno suočila sa problemom nedostatka merkantilne pšenice i kukuruza na domaćem tržištu, koji je uspješno prevaziđen zahvaljujući prijateljskom odnosu i senzibilitetu Srbije.

– „Otvoreni Balkan“ je šansa i podrška našim privrednicima, poljoprivrednicima, primarnim proizvođačima, prerađivačima, ratarima… Realni sektor želi da bude dio ovog procesa, koji olakšava i unapređuje poslovanje. Nelogično je i neprihvatljivo da politika, odnosno politikanstvo Sarajeva opstruiše privredni razvoj i Republike Srpske i FBiH, nanoseći direktnu štetu interesima domaćih privrednika – upozorio je Košarac.

Nećemo odustati

Košarac je ponovio da zvaničnici Republike Srpske i njeni predstavnici u institucijama na nivou BiH, počev od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, kontinuirano podržavaju i zalažu se za članstvo u „Otvorenom Balkanu“.

– Nećemo odustati, niti se umoriti od zahtjeva da pristupimo „Otvorenom Balkanu“, jer razumijemo potrebe naših privrednika i svjesni smo koliko benefita donosi ova inicijativa. Naša politika je regionalno povezivanje i razvoj. Želimo Republiku Srpsku na Balkanu koji se otvara i sarađuje na korist svih građana, umjesto u BiH koja zbog sarajevskih političkih predrasuda ostaje izolovana crna rupa – zaključio je Košarac.