Košarac: Privrednici od naredne godine oslobođeni carina za uvoz određenih repromaterijala

3
Foto: SRNA

Privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH će u narednoj godini biti oslobođeni carina za uvoz određenih repromaterijala koje koriste u proizvodnji, rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

On je naveo da je to omogućeno današnjim usvajanjem na sjednici Savjeta ministara odluke o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2024. godine.

Košarac je istakao da je ovo jedna od snažnijih mjera koje podržavaju napore entitetskih vlada da na adekvatan način, kroz stimulativne politike daju podršku poslovnoj zajednici u Republici Srpskoj i FBiH.

Napomenuo je da su poslovna društva u Srpskoj i FBiH prethodno dostavila Spoljnotrgovinskoj komori i Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa listu repromaterijala za koje je zatraženo oslobađanje od carina.

Košarac je novinarima nakon sjednice Savjeta ministara rekao da je važno dati vremena poslovnoj zajednici da sklopi ugovore sa svojim dobavljačima van EU, te istakao da je usvajanje ove odluke dobra poruka podrške Savjeta ministara entitetskim institucijama.

Naglasio je da će preko Uprave za indirektno oporezivanje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara na kraju naredne godine sačiniti informaciju o efektima primjene ove odluke, i da će ona biti dostavljena Savjetu ministara na usvajanje.