Košarac: Proces protiv Dodika i Lukića je poruka da se Marfi i Šmit moraju slušati u BiH

4
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Član Predsjedništva SNSD-a Staša Košarac izjavio je danas, uoči ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora „Službenog glasnika“ Milošu Lukiću, da je potpuno jasno da je ovaj proces klasična farsa pred Sudom BiH, te potreba i vrlo jasna poruka da se Majkl Marfi i Kristijan Šmit moraju slušati u BiH.

– Malo su se prekombinovali kada je u pitanju Republika Srpska, institucije Republike Srpske i predsjednik Dodik. Ovim se želi praviti jedna vrsta takvog narativa da će svi oni koji ne slušaju Marfija i Šmita završiti pred Sudom – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu.

On je ukazao da je Republika Srpska stabilna, njena politika je politika mira i da je potpuno poštivanje Ustava i sve što rade institucije Republike Srpske, na čelu sa Dodikom, u skladu sa Ustavom, a ne u skladu sa zahtjevima, željama, interesama Marfija, Šmita i nekih drugih.

– Mi smo se okupili oko politike našeg naroda, naših institucija i sigurno ćemo u narednom periodu isključivo raditi u interesu Republike Srpske i našeg naroda, u interesu mira i stabilnosti na ovim prostorima, očuvanju ustavne pozicije u BiH i naravno eliminacije svih onih koji pokušavaju na različite načine da političke spletke prave sa Šmitom i sa Marfijom – rekao je Košarac.

On je dodao da se sva politička kretanja u BiH moraju bazirati i na dogovoru legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna narode i dva entiteta, bez uloge stranaca.

– Očigodno je da je jedna struktura prihvatila da stranci, pogotovo nelegitimni Šmit i Marfi, budu njihovi partneri u određenim političkim procesima u samoj BiH. Partnerstvo sa Marfijom i Šmitom se uvijek karakterizuje kao izdaja – rekao je Košarac.

U tom kontekstu, dodao je on, vidljivo je da Republika Srpska, političko rukovodstvo, Republika Srpska na čelu sa predsjednim Dodikom, vodi sasvim drugačiju politiku – odgovornu politiku koja je zasnovana na interesima srpskog naroda i Republike Srpske.

On je poručio da je Dodik pred Sudom potpuno čist i da se očekuje oslobađajuća presuda, jer nema nikakvih elemenata za osudu.

– Ali, nažalost, upravo ovakve neustavne institucije pod patronatom dijela međunarodne zajednice žele da proizvode model primoravanja da ih neko sluša. Mi nećemo nikoga slušati. Mi ćemo slušati glas naroda i biti sa narodom i u institucijama Republike Srpske – naglasio je Košarac.