Košarac: Realizacija projekta „Gornja Drina“ u nadležnosti institucija Srpske

12
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac naglasio je da su institucije Republike Srpske preduzele aktivnosti na realizaciji projekta „Gornja Drina“ u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima.

Košarac je dodao da pri tome nije došlo do povrede ili odstupanja u odnosu na nadležnosti institucija na nivou BiH, uključujući i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

On je danas uputio dopise predsjedniku Vlade Srbije Ani Brnabić i ministru rudarstva i energetike Srbije Zorani Mihajlović, u kojima ih je informisao o važećem pravnom okviru na nivou institucija BiH u vezi sa izgradnjom Hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je pozdravio potpisivanje zajedničke izjave Republike Srpske i Srbije o realizaciji projekta Hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“, kojim je predviđena izgradnja hidrocentrala Buk Bijela, Foča i Paunci, ističući da njegova realizacija predstavlja novi ozbiljan energetski resurs Srpske i Srbije, zahvaljujući kojem će biti omogućen ekonomski rast i otvaranje novih radnih mjesta.

– Negativne reakcije dijela političke javnosti u Federaciji BiH, kao i pokušaji opstrukcije strateškog projekta Hidroenergetskog sistema „Gornja Drina“ proizvod su nervoze zbog napretka i jačanja energetskog sektora Republike Srpske i saradnje sa Srbijom – istakao je Košarac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa poručio je da ne postoji nijedan objektivan razlog za osporavanje projekta koji se realizuje na korist građana, lokalnih zajednica, Republike Srpske i regiona, niti postoje ustavne i zakonske prepreke da bude realizovan.

Košarac je ukazao da Ustav BiH i postojeći zakonski propisi ograničavaju nadležnost Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u oblasti energetike na koordinišuću ulogu između politika nadležnih entitetskih ministarstava.

– To je politika koju zagovaram i od koje neću odstupiti jer smatram da je poštivanje ustavnih i zakonskih nadležnosti jedini ispravan model funkcionisanja i preduslov za uspješnu saradnju institucija – naveo je Košarac.