Košarac: Republika Srpska ostaje pri stavu da strane sudije ne mogu da rade u Ustavnom sudu BiH

6
Foto: @StasaKosarac/Twitter

Republika Srpska ostaje pri stavu da strane sudije ne mogu da rade u Ustavnom sudu BiH i od tog modela neće odustati, poručio je zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

– Nažalost, u Federaciji BiH i dalje ne postoji spremnost da se zajednički nivo vrlo jasno odredi spram ovog pitanja – rekao je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

On je podsjetio da su predstavnici Republike Srpske predložili jasne koncepte na nedavnom sastanku političkih lidera u Istočnom Sarajevu.

– Još jednom smo pokazali da je Republika Srpska uvijek dio rješenja, a ne dio problema ili blokade, kako to pojedinci žele da predstave. Sada je vrijeme da se strukture iz FBiH izjasne o prijedlogu Srpske – naveo je Košarac.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska insistira na tome da stranci ne mogu da učestvuju u radu Ustavnog suda BiH.

– Ali, ukoliko neko pokušava da determiniše to pitanje nekom vremenskom odrednicom, to je dokaz da ne želi da domaći kapaciteti preuzmu potpunu ingerenciju nad Ustavnim sudom BiH – istakao je Košarac na Instagramu.

On je dodao da je osnovni politički stav iz Republike Srpske da građani BiH, koji ispunjavaju formalne uslove, treba da budu sudije Ustavnog suda BiH.

– Imamo argumente i nudimo rješenja. Stoga radna grupa za pravosuđe ne treba da dodatno komplikuje situaciju, već da ozbiljno razmotri prijedlog Srpske i ponudi ga Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH na usvajanje – rekao je Košarac.