Košarac sa Mihajlovićevom: Isključiti politiku iz projekta „Buk Bijela“

30
Foto: MRE/Zoran Petrović

Ministar rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović istakla je danas da projekat „Buk Bijela“ treba da donese energetsku bezbjednost i stabilnost Srbiji i BiH, te da nije i ne smije da bude pitanje politike.

Mihajlovićeva je, nakon sastanka u Beogradu sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Stašom Košarcem, rekla da će Srbija razmotriti sve mogućnosti i uraditi sve što bude mogla na realizaciji projekta „Buk Bijela“.

Ona je naglasila da svi moraju biti svjesni da svaka vrsta zadržavanja tako važnog energetskog projekta utiče na svakog građanina Srbije i BiH.

– „Buk Bijela“ treba da donese energetsku bezbijednost i stabilnost svima, i Srbiji i BiH. Sve što budemo mogli da uradimo, a vidjećemo šta je ispred nas kao mogućnost, mi ćemo sigurno zaista i uraditi. Ovo nije i ne smije da bude pitanje politike. Ovo je zaista pitanje energetske bezbjednosti obje zemlje – rekla je ona.

Foto: MRE/Zoran Petrović

Košarac je naveo da ne zna zašto nekome smeta dobra saradnja i regionalno povezivanje i naglasio da se politika kontinuiteta dobre saradnje predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika manifestuje i kroz energetsku saradnju.

– Ne vidim zašto to određenim strukturama u Sarajevu smeta. Mislim da apsolutno treba pozdraviti svaki regionalni oblik saradnje. Naravno, uvijek je otvoren poziv federalnim strukturama da se uključe u tu vrstu projekata i ja mislim da usporavanje nije saveznik. Nekoga usporiti u tako važnom energetskom projektu ne donosi benefit nikome – trpe građani, trpi privreda – istakao je Košarac.

Foto: MRE/Zoran Petrović

Košarac je rekao da treba prestati sa politikantstvom, te naglasio da Republika Srpska ne osporava nikakav oblik saradnje FBiH sa bilo kim i da se raduje njenom napretku.

– Ali bi isto tako bilo korektno da se i FBiH raduje napretku i povezivanju Republike Srpske. Na kraju krajeva, benefit od takvog projekta će imati i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, i Federacija, i Republika Srpska, mislim da sa takvim politikantstvom treba prestati. Mi smo trebali da imamo što više projekata i da se radujemo realizaciji takvih projekata – naveo je on.

Košarac je zahvalio Srbiji za širinu koju je pokazala kada je došlo do gasne havarije u BiH, te ponovio da ne vidi razlog zašto pojedine strukture u BiH prave probleme u značajnim infrastrukturnim projektima.