Košarac sa Vukadinovićem: Opština Foča ima ozbiljan potencijal u privredi

10
Foto: @StasaKosarac/Twitter

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je danas u Foči da ova opština ima ozbiljan potencijal u privredi, prije svega u energetici, zatim u drvoprerađivačkoj oblasti i turizmu.

On je rekao da je sa načelnikom opštine Foča Milanom Vukadinovićem danas razgovarao o tome koje privredne grane mogu da nose ekonomski razvoj opštine, što je nedvosmisleno energetika.

– Na teritoriji ove lokalne zajednice planirana je izgradnja šest velikih hidroenergetskih centrala, što je ozbiljan energetski potencijal, koji će sigurno imati pozitivnu refleksiju na ekonomske prilike stanovništva – rekao je novinarima Košarac.

On je naveo da zabrinjavaju različite vrste predrasuda od političkog Sarajeva koje se odnose na izgradnju hidroelektrane „Buk Bijela“, ali da Republika Srpska nije opterećena takvim nerazumijevanjem iz Federacije BiH, s obzirom na to da na adekvatan način koristi sve svoje ustavne kapacitete i kretanje sa Srbijom, te napomenuo da se Srpska nikad nije protivila razvoju energetskih potencijala FBiH.

Košarac je rekao da je sa načelnikom opštine Foča razgovarao i o drvoprerađivačima, s obzirom na to da na području opštine radi oko 30 kompanija koje se bave preradom drveta.

– Smatramo da je važno da etat koji pripada ovom gazdinstvu rasporede privredni subjekti opštine – dodao je Košarac.

On je ukazao na činjenicu da je ministarstvo na čijem je čelu predložilo zabranu izvoza oblovine i da smatraju da je to dobra mjera za razvoj realnog sektora s namjerom da sirovina ostane domaćim drvoprerađivačima.

– Raduje me podrška opštine da na tom pitanju radimo – dodao je Košarac.

On je naveo da ostaje pitanje zaštitnih mjera kada je u pitanju ogrevno drvo i pelet, dodajući da će ta cijena biti pronađena ali i da pažnja mora biti vezana za platežnu moć građana i da mora biti nađen izbalansiran odnos.

Košarac je rekao da je razgovarano i o razvoju turizma, u čemu Foča ima ozbiljan potencijal, prije svega, u raftingu i u Nacionalnom parku, te da postoji mogućnost integrisanja, te dvije turističke ponude.

– Važno je da se napravi iskorak da Foča definiše svoj turistički proizvod. Mi ćemo raditi na tome da se napravi strateški plan razvoja opštine, postoji mnogo elementara razvoja – od vjerskog, sportskog, zdravstvenog turizma – naveo je Košarac.

On je naglasio da će Ministarstvo tražiti od UN organizacije FAO da što skorije dođe u Foču da se razgovara o projektima ruralnog razvoja.

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović rekao je da je sa Košarcem razgovarao o projektima koji se sprovode u saradnji sa ministarstvom koje vodi, a poseban akcenat bio je na proizvodnji organske hrane.

On je dodao da je razgovarano o razvoju i unapređenju poljoprivredne proizvodnje i uvezivanju tog segmenta sa turističkim potencijalima opštine, prije svega, sa Rafting kampom i Nacionalnim parkom „Sutjeska“.

On je naveo da su pravilnikom već utvrdili sredstva koja će biti plasirana lokalnim poljoprivrednicima, te da će u narednom periodu osmisliti jedan vid zadruge.