Košarac: Semberija – simbol razvoja poljoprivrede

54
Foto: Staša Košarac/Twitter

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je Sajam „Interagro“, koji je danas otvoren u Bijeljini, potvrda da Republika Srpska u Semberiji ima simbol razvoja poljoprivrede i da o elementima razvoja zna čitav region.

– Ovo je potvrda da su Semberija, grad Bijeljina, Republika Srpska prepoznatljiva destinacija i mjesto za život i rad svakog dobrog čovjeka – rekao je Košarac u obraćanju na otvaranju Sajma, koji resorno ministarstvo punih 19 godina podržava.

On je naglasio da ovakvim sajamskim manifestacijama Republika Srpska značajno jača.

– Pozdravio bih 120 izlagača – iz Republike Srpske, FBiH i regiona, koji će u naredna tri dana predstaviti svoje proizvode. Bogata i kvalitetna ponuda jeste rezultat rada i truda poljoprivrednika, u veoma izazovnim vremenima – napomenuo je Košarac.

Košarac je rekao da sa ovog mjesta ne želi da podsjeća na katastrofalne posljedice pandemije na privredu u cjelini, a posebno poljoprivredu, ukazujući da to znaju najbolje poljoprivrednici.

– Institucije moraju biti servis domaćoj privredi. Svjesni teških okolnosti u kojima funkcioniše agrarni sektor, maksimalno se trudimo da u okviru ustavnih nadležnosti doprinesemo unapređenju poljoprivrednog poslovanja. Zbog toga ću ponovo pozdraviti sve napore Vlade Republike Srpske i nadležnog ministarstva koje su preduzeli i sprovode ih na saniranju negativnih efekata pandemije na poljoprivredni sektor – rekao je Košarac.

On je naglasio da Ministartsvo spoljne trgovine, u toj misiji, sprovodi niz aktivnosti kako bi pomoglo primarnim proizvođačima i prerađivačima.

– Osnovna uloga na zajedničkom nivou je zaštita domaće proizvodnje i to je koncept koji zagovara predsjedavajući (Savjeta ministara Zoran) Tegeltija. To je koncept koji zagovara i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, u kontekstu svih politika koje na adekvatan način zagovaramo na zajedničkom nivou, a na temelju prijedloga iz Republike Srpske – istakao je Košarac.

Košarac je naglasio da pojedine aktivnosti, poput uvođenja prelevmana i pune carinske stope, nisu imale razumijevanja kod ministara iz FBiH.

– Naše mišljenje je bilo vrlo jasno – da na taj način treba da zaštitimo primarnu proizvodnju, jer nigdje u zemljama okruženja nema takvog odnosa kada je riječ o primarnoj proizvodnji – ukazao je Košarac.

On je poručio da srpska strana od toga neće odustati.

– Tražićemo model. Koordinacionim aktivnostima koje imamo sa nadležnim entitetskim tijelima zagovaramo određene elemente i politike za primarnu poljoprivrednu proizvodnju. Nama je veoma važno da u narednom periodu otvorimo tržište. To je jedna od definisanih mjera kako pomoći onima koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, ali i prerađivačkom sektoru u agraru – rekao je Košarac.

Košarac je istakao da je Ministarstvo u posljednje dvije godine intenziviralo aktivnosti na otvaranju tržišta prema EU kada je riječ o crvenom mesu i konzumnim jajima.

– Smatramo da je tržište EU veoma značajno za svakog našeg čovjeka koji se bavi poljoprivredom, kako u Republici Srpskoj, tako i u FBiH. Naše tržište je i sa zemljama Cefte, i sa Turskom je takođe imperativno, s obzirom na činjenicu da omogućava da viškove naše proizvodnje riješimo u kontekstu povećanja spoljnotrgovinskog prometa BiH i tih zemalja – naveo je Košarac.

On je rekao i da je pokrenut postupak otvaranja tržišta Rusije, Kine, Malezije, Izraela, Kuvajta, UAE i Saudijske Arabije.

– Postoji i jedna u nizu ohrabrujućih vijesti – da smo u Izrael dostavili upitnik i ovih dana očekujemo da nam bude omogućen izvoz mesa i mesnih prerađevina u tu zemlju – rekao je Košarac.

Košarac je apelovao da se poljoprivrednici uključe u sprovođenje nekoliko važnih projekata koji se realizuju putem EU i njenih sredstava.

On je pojasnio da je riječ o projektima „EU za biznis“ i „EU za poljoprivredu“, koji u naredne četiri godine obezbjeđuju gotovo 30 miliona evra.

Košarac je naglasio da nije zadovoljan načinom distribucije sredstava prema poljoprivrednicima i prerađivačima iz Republike Srpske.

– U dominantnoj raspodjeli tih sredstava i dalje participira FBiH. Ali, vjerujem da ćemo snagom dobrih projekata i podrškom Minsitarstva poljoprivrede, našim agilnim stavom tu praksu promijeniti – poručio je Košarac i naglasio da je kabinet ministra uvijek otvoren za poljoprivrednike.

On je izrazio nadu da će sajam „Interagro“, kao mjesto susreta poljoprivrednika, privrednika, stručnjaka, predstavnika institucija i svih koji se bave poljoprivredom imati uspješne rezultate koji će značiti unapređenje poslovanja.

Međunarodni sajam poljoprivrede, lova i ribolova „Interagro 2021“ otvorio je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić.

Sajam će biti zatvoren u subotu, 9. oktobra.