Košarac. Republika Srpska neće odustati od donošenja zakona o Ustavnom sudu BiH

13
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu minstara Staša Košarac rekao je da Republika Srpska ne odustaje od stava da je proritetno pitanje usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH i zakona o prestanku važenja mandata stranim sudijama, te da će na sutrašnjoj sjednici Savjeta ministara tražiti odgovor dokle je na tom pitanju došla Radna grupa i šta je sa prijedlogom koji su im dostavili ministri iz SNSD.

„Čuli smo različitu vrstu političkih nebuloza iz SDA koji opravdavaju činjenicu da u Ustavnom sudu treba da sjede stranci“, istakao je Košarac i upitao u kojoj zemlji u Evropi sjede stranci i odlučuju.

On je ocijenio da je to model koji odgovara SDA i da se pokušava i dalje promovisati model da dva bošnjačka člana Ustavnog suda iz SDA i tri stranca u pravilu mogu donositi odluke.

„Republika Srpska uvijek nudi rješenja i cijenimo da se oko prijedloga koji dostavlja Republika Srpska trebaju okupiti i kolege iz Federacije i dati svoj stav“, pozvao je Košarac.

Košarac je poručio da zakon o Ustavnom sudu BiH i zakon o prestanku važenja mandata stranim sudijama treba da bude pitanje iz 14 ključnih prioriteta Evropske delegacije.

„I dalje izgleda postoje strukture koje ne žele da se o tome priča“, konstatovao je Košarac i napomenuo da su prijedlog SDS-a podržali delegati SNSD-a, te da on korespondira sa prijedlogom SNSD-a.

Košarac je najavio da će sutra na sjednici Savjeta miistara tražiti informaciju o tome dokle je došla Radna grupa iz domena pravosuđa o tome u kom domenu su tretirali zakon o Ustavnom sudu i zakon o prestanku mandata stranim sudijama koji je dostavio SNSD.