Košarac: Stvorene pretpostavke da se glasa za gasovod „Nova istočna interkonekcija“

8
Foto: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da su stvorene pretpostavke da se na narednoj sjednici Savjeta ministara glasa za izgradnju gasovoda „Nova istočna interkonekcija“.

– Ne postoji nijedan razlog da na prvoj narednoj sjednici Savjeta ministara ne glasamo o „Novoj istočnoj interkonekciji“! Stvorene su sve pretpostavke za to, čak je i formirana nova federalna Vlada. To je bila molba političkih struktura iz Federacije BiH, što smo uvažili i ispoštovali – naveo je Košarac na Instagramu.

On je naglasio da su Republika Srpska i njeni predstavnici na zajedničkom nivou bili maksimalno korektni i da sa pravom očekuju isti odnos.

– Mi smo za fer politiku i jednak pristup, odnosno podršku strateški važnim razvojnim projektima – poručio je Košarac.

Sjednica Savjeta ministara koja je bila najavljena za 27. april, a na kojoj je trebalo da se razgovara o izgradnji dva gasovoda – na Južnoj i Novoj istočnoj interkonekciji, odgođena je.

Na toj sjednici Savjet ministara trebao je da razmatra nacrte osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma između BiH i Hrvatske o izgradnji gasovoda „Južna interkonekcija BiH i Hrvatske“, kao i između BiH i Srbije o izgradnji gasovoda „Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije“.

Izgradnja gasovoda „Nova istočna interkonekcija“ je na pravcu granica Srbija-BiH-Bijeljina-Banjaluka-Prijedor-Novi Grad.

Izgradnja gasovoda „Južna interkonekcija BiH i Republika Hrvatska“ je na pravcu Zagvozd-Posušje-Novi Travnik/Travnik sa dijelom koji se odvaja za Mostar.