Košarac: „Trojka“ potpuno u raljama međunarodne zajednice

6
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da svrstavanje ambasadora dijela zapadnih zemalja na stranu bošnjačkog političkog faktora predstavlja pokušaj urušavanja dejtonske strukture BiH i Ustava ove zemlje.

– Pojedine zapadne diplomate, predvođene američkim ambasadrom Majklom Marfijem, pokazale su jednostran pristup i pristrasan odnos u BiH, opredjeljujući se da razgovaraju samo sa jednom političkom strukturom, koja je proizvod njihovih želja i ambicija – rekao je Košarac za Srnu, komentarišući sastanak stranaka „Trojke“ sa ambasadorima zemalja Upravnog odbora PIK-a i šefom Delegacije EU u BiH.

Košarac je naglasio da jednosmjerno kretanje pojedinih ambasadora potvrđuje stav Srpske da bošnjačka politička struktura implementira politike međunarodne zajednice.

– Zabrinjavajuća je činjenica da „Trojka“, pod sponzorstvom Marfija i pojedinih zapadnih ambasadora, afirmiše takvu BiH u kojoj će stranci donositi odluke. Srpska nikada neće pristati na to. Pitanje uloge nelegitimnog (Kristijana) Šmita, Marfija i drugih stranaca je pitanje opstanka BiH. „Trojka“ je u ogromnoj političkoj zabludi ako misli da će ova zemlja opstati sa bulumentom stranaca, koji će kad-tad otići iz BiH. Šta će onda oni? – upitao je Košarac.

On je podsjetio na stav Srpske da sva rješenja u BiH moraju biti rezultat dogovora dva entiteta i legitimno izabranih predstavnika tri konstitutivna naroda, uz poštovanje Ustava i Dejtnskog sporazuma.

– Jedini mogući način da se ostvari suverenitet BiH je da domaći akteri donose odluke bez ikakvog uplitanja stranaca. Nažalost, činjenica je da bošnjački političari biraju partnerstvo sa međunarodnom zajednicom i pristaju na to da o sudbini ove zemlje odlučuju stranci, što potvrđuje da žele afirmisati politiku kolonijalizacije BiH – istakao je Košarac.

On je odbacio sve insinuacije i nametnute narative da institucije Srpske vrše bilo kakve antiustavne i antidejtonske aktivnosti.

– Upravo oni koji optužuju Srpsku su glavni i suštinski nosioci antiustavnih i antidejtonskih aktivnosti, čime svesrdno doprinose daljoj destabilizaciji BiH – naglasio je Košarac.

Košarac je rekao da su apsolutno netačne tvrdnje o „neupitnosti evroatlantskog puta BiH“, kako je saopšteno nakon sastanka predstavnika „Trojke“ sa zapadnim ambasadorima.

– Evroatlantske integracije BiH ne postoje, jer Srpska nije i nikada neće dati saglasnost za članstvo BiH u NATO-u. Ne osporavamo saradnju sa ovim vojnim savezom, ali o članstvu nema govora. To apriori odbacujemo, jer je NATO izvršio agresiju na Srpsku i Srbiju – naglasio je Košarac.

Prema njegovim riječima, članstvo u BiH u NATO-u ostaće nedosanjani san Marfija, Šmita i inih lokalnih izvođača iz FBiH.

– Što se tiče evropskog puta, Srpska ostaje posvećeni partner, ali smo svjedoci činjenica da su nas nakon ostvarenog napretka upravo Marfi i Šmit vratili 100 koraka unazad, podrivajući mogućnost postizanja domaćeg dogovora – istakao je Košarac.

On je ponovio da institucije Srpske i njeni predstavnici na zajedničkom nivou konstantno pozivaju na dogovor domaćih lidera, uz poštovanje Ustava i Dejtona.

– Ako žele da zajednički kreiramo političke procese u BiH, to je isključivo moguće bez uplitanja stranaca. Uostalom, to je temelj dogovora iz Laktaša, koji su prihvatili i predstavnici „Trojke“ – rekao je on.

Košarac je naglasio da bi „Trojka“ konačno morala da obezbijedi nezavisnost od uticaja međunarodnog faktora.

– Kako danas stvari stoje, „Trojka“ je potpuno u raljama međunarodne zajednice, a to nije dobro za BiH – zaključio je Košarac.