Košarac: U ponudi kompanije „Nelt“ da bude više domaćih proizvoda

229
Foto: Staša Košarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je na sastanku sa predstavnicima kompanije „Nelt“ u Istočnom Sarajevu razgovarano da u paleti njihove ponude bude što više proizvoda iz Republike Srspke i Federacije BiH, s ciljem zaštite domaće proizvodnje.

– Time bi proizvođačima omogućili da ovako respektabilne trgovačke kompanije distribuiraju proizvode proizvedene u Republici Srpskoj i FBiH na tržišta zapadnog Balkana, ali i onoj mreži koju pokriva „Nelt grupacija“ – rekao je Košarac novinarima nakon sastanka, kojem je prisustvovao i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

S obzirom na to da je „Nelt“ u Srbiji veoma prisutan i da je obezbijedio da investira u proizvodne kapacitete „Neoplante“, Košarac je naveo da je bilo riječi i o tome kako se ova grupacija može povezati sa prerađivačkim kapacitetima u Srpskoj i FBiH, da bi imali isti takav koncept i u BiH.

Foto: Staša Košarac/Instagram

Košarac je rekao da je Istočno Sarajevo strateško mjesto, a da Sarajevo pruža infrastrukturne kapacitete koji su neophodni za razvoj ekonomije i trgovine, prije svega u spoljnotrgovinskom prometu, bazirajući se na blizinu aerodroma i željeznicu.

S tim u vezi, on je istakao da je bilo riječi i o tome da se nastave razgovori o izgradnji slobodne zone u Istočnom Sarajevu, koja bi omogućila intenzivan lokalni razvoj, prisutnost mnogo većih kompanija u ovom gradu, a koristili bi se svi kapaciteti infrastrukture koji su neophodni u spoljnotrgovinskom prometu.

– Zaključeno je da će se nastaviti razgovori o ovom važnom strateškom pitanju za Istočno Sarajevo – rekao je Košarac, ocijenivši veoma korisnom radnu posjetu kompaniji „Nelt“.

Foto: Staša Košarac/Instagram

Šešlija: Raditi na zajedničkom jačanju kapaciteta

Šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža Nebojša Šešlija, koji je prisustvovao sastanku, istakao je da je ovo bila prilika da se upozna o kapacitetu i radu kompanije, izrazivši zadovoljstvo što je jedna ovakva kompanija našla mjesto na području te lokalne zajednice.

– Potrebno je da radimo na zajedničkom jačanju kapaciteta i korištenju geostrateškog položaja koji ima opština Istočna Ilidža, te je neophodno iskoristiti potencijale koje imamo, kao što je blizina aerodroma, željeznički tranaport i slično. Opština Istočna Ilidža sigurno će biti kvalitetan partner svim poslodavciam koji žele da rade na području naše opštine – istakao je Šešlija.