Košarac: Vrhunac licemjerja Američke ambasade, naše ustavno pravo je da organizujemo izbore

9
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac istakao je da su prevršile svaku mjeru izuzetno bezobrazne i drske prijetnje Ambasade SAD upućene legitimno i legalno izabranom predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.

Košarac je naglasio da su njihove pridike o navodnom antidemokratskom, protivustavnom i antidejtonskom djelovanju vrhunac licemerja i primjene dvostrukih aršina.

– Ko priča o secesionizmu? Da li je secesionizam pozivanje na poštovanje Ustava i Dejtona, te na unutrašnji dogovor bez uplitanja stranaca? Gospodo, to je suverena i odgovorna politika, a ne secesionizam. Zaista ne znam sa kojim pravom Ambasada SAD može da govori o izbornom procesu u BiH? Ko im je dao mandat da se upliću u unutrašnja pitanja u BiH – upitao je Košarac.

On je ukazao da Ambasada SAD na čelu sa Marfijem na najdirektniji mogući način krši načela međunarodnog prava, prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država, nego imaju obavezu da poštuju njihovu političku nezavisnost.

Košarac je na društvenoj mreži Instagram objavio da su prijetnja po suverenitet i stabilnost BiH upravo zapadni centri moći, koji nasilno pokušavaju da prekrajaju Dejtonski sporazum i da zagospodare životom na ovim prostorima.

– Oni će učiniti sve da uruše svaku mogućnost dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Njima nije u interesu da legitimno izabrani predstavnici naroda odlučuju o sudbini ove zemlje. To su, uostalom, dokazali i podrškom lažnom visokom predstavniku u nametanju izmjena Izbornog zakona – konstatovao je Košarac.

On je poručio da Srpska nikada neće dozvoliti da izbornu volju njenih građana modeliraju nelegitimni stranci i karikature sa Zapada.

– Naše ustavno pravo je da organizujemo izbore na teritoriji Republike Srpske – rekao je Košarac.