Košarac: Zakon o Ustavnom sudu nulti prioritet

10
Foto: stasa.kosarac/Instagram

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je za RTRS da je Republika Srpska opredijeljena za evropske integracije, da podržava implementaciju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije integralno i u paketu i da je Zakon o Ustavnom sudu nulti prioritet.

– Smatramo da prisustnost stranih sudija u Ustavnom sudu BiH šteti kredibilitetu BiH, a svjesni smo načina funkcionisanja Ustavnog suda BiH, sa tri strane sudije i dva bošnjačka, koji uvijek donose odluke protiv Republike Srpske i to je za nas neprihvatljivo. To se mora mijenjati. Republika Srpska nudi rješenje, iz FBiH nema adekvatnog pristupa tom pitanju, ali to ne znači da mi odustajemo – naglasio je Košarac.

On je rekao da Republika Srpska jasno zagovara evropsku perspektivu i daje doprinos približavanju EU.

Košarac je naglasio i da predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen neće imati priliku da, prilikom posjete Sarajevu, u Savjetu ministara čuje realan prikaz odnosa u BiH, jer na sastanku nisu planirani ministri iz Republike Srpske, što je apsolutno neprihvatljivo.