Kostrešević: Očekujem izručenje Jošila

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Direktor Policije Republike Srpske Siniša Kostrešević potvrdio je da je Jovan Jošilo uhapšen prije tri dana u Hrvatskoj i da očekuje njegovo izručenje s obzirom na to da nije hrvatski državljanin.

Kostrešević je pojasnio da je Jošilo uhapšen nakon što je, na upit hrvatske policije, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske identifikovalo to lice i dostavilo sve podatke putem Interpola.

– Na osnovu toga su kolege ih Hrvatske identifikovale to lice kao pripadnika organizovane kriminalne grupe, izvršioca više kriminalnih djela, za kojim je čak i Interpol Srbije raspisao međunarodnu potjernicu. Njima je juče određen pritvor, trenutno su postupci u Hrvatskoj i očekujemo u nekom realnom vremenu da će doći do izručenja Jošila – rekao je Kostrešević novinarima u Banjaluci.

Kostrešević je istakao da je Policija Srpske intenzivno tragala za Jošilom i da su ga locirali u Hrvatskoj, ali da nije poznato kada je prešao granicu i sa kojim dokumentima.

On je dodao da pripadnici organizovanih kriminalnih grupa imaju više državljanstava, kao i lažne dokumente, ali da Policija Srpske ima kapaciteta za traganje za takvim licima.

– Imamo odlučnu saradnju sa svima u okruženju u policijskim strukturama i šire u Evropi, odličnu saradnju sa Evropolom, tako da radimo intenzivno. Ima još lica za kojima tragamo koji su nam baš ciljane mete – rekao je Kostrešević koji očekuje da će biti još rezultata u narednom periodu.

Kostrešević je istakao da je Jošilo uhapšen u sastavu organizovane kriminalne grupe koja se bavila nedozvoljenim prometom droge, oružja i ubistvima, te da će biti procesuiran pred Tužilaštvom, odnosno Sudom BiH.

On je dodao da će Jošilo biti obuhvaćen i istragom o ubistvu Slaviše Ćuluma.

Prema njegovim riječima, prvi korak je da Ministarstvo pravde Hrvatske prihvati međunarodnu potjernicu BiH i na osnovu toga donese odluku o ekstradiciji.

– To su procesi koji traju po više mjeseci. S obzirom na to da postoji i potjernica Srbije, mislimo i skoro smo sigurni da će odluka biti da bude isporučen kod nas zato što je kod nas potjernica za organizovani kriminal u vezi sa teškim krivičnim djelima. U Srbiji je za nekakvo oružje – rekao je Kostrešević.

On kaže da je dobra stvar to što Jošilo nije hrvatski državljanin jer Hrvatska ne isporučuje svoje državljane, pa očekuje da će ga MUP Srpske sigurno dobiti pod kontrolu.