Kovačević: Ako postoji iskrena volja, ispunjavanje 14 prioriteta u paketu moguće završiti za sedam dana

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Republika Srpska podržava evropski put BiH i ispunjavanje svih 14 prioriteta iz mišljenja Evropske komisije, integralno i bez odlaganja, rekao je delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kovačević je naglasio da je ispunjavanje svih 14 prioriteta integralno i u paketu jedini način da se eliminišu strahovi i frustracije svih strana u BiH.

– Taj posao, ukoliko postoji iskrena volja i želja da napravimo značajan i istinski iskorak prema EU, moguće je završiti za sedam dana – napisao je Kovačević na društvenoj mreži „Iks“.

Prema njegovim riječima, svaki drugi pristup, koji uvijek podrazumijeva da se nekakvim selektivnim odabirom odredi koji su prioriteti prioritetniji od drugih uvijek će nekog od ključnih unutrašnjih faktora u BiH ostaviti nezadovoljnim i tako usporiti ili potpuno onemogućiti evropski put BiH.

– Republika Srpska nije spremna prihvatiti da se zaboravi činjenica da je sastavni dio 14 prioriteta i odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BiH i mišljenja smo da bi novi korak prema EU, bez ovog uslova, samo ohrabrio predstavnike političkog Sarajeva da potpuno odustanu od rješavanja ovog ključnog problema. To je neprihvatljivo – naveo je Kovačević.