Kovačević: Ako se bude insistiralo na imovini, uslijediće najveća politička kriza

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je danas da je neko sa strane odredio da pitanje imovine bude ključan problem u BiH i ukoliko se na tome bude insistiralo BiH će doći u najveću političku krizu od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

– Ukoliko neko bude insistirao na tome da nešto što je riješeno Ustavom BiH bude sada problematizovano i nama u Republici Srpskoj otima naše šume, vode i hidropotencijale, Elektroprivredu i sve ono što jesu naši resusrsi definitivno ćemo doći u najveću političku krizu ikada u BiH od potpisivanja mira – rekao je Kovačević i dodao da to nije pravi put.

On je naveo da nikad brže poslije izbora nije formiran Savjet ministara, te ukazao da je u ranijim izbornim ciklusima trebalo mnogo više vremena za to, ali i da u tri izborna ciklusa u Federaciji BiH ne mogu da formiraju Vladu.

Kovačević je naveo da postoje dobre, pozitivne stvari, ali da neko drugi želi da stalno postoje problemi u BiH.

– Neko konstantno, prvenstveno sa strane želi da nalazi teme u BiH i da konstantno budemo krizno područje. Mislimo da to nije dobro i smatramo da narodi u BiH treba da počnu da se dogovaraju i sve da se ne diraju stvari koji su dogovorene onog trenutka kada smo potpisali Ustav BiH – rekao je Kovačević za BHT.

On je istakao da treba iskoristiti dobar momentum koji postoji u BiH s obzirom na formiran Savjet ministara i usvojen budžet BiH za ovu godinu, naglasivši da postoje ljudi koji su spremni da se dogovaraju o nekim ozbiljnim energetskim ekonomskim projekatima.

– To su stvari kojima treba da se bavimo – rekao je Kovačević i dodao da bi svi zajedno u BiH trebalo da rade, da se radi u miru, te da Republika Srpska bude slobodna i samostalna unutar dejtonske BiH.

On je istakao da je i pitanje imovine riješeno Ustavom BiH i da nema potrebe da se o tome dogovara u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kovačević je istakao da se u ovom trenutku imovina nameće kao ključni problem u BiH, te zapitao kako je Republika Srpska mogla sprovesti privatizaciju preduzeća koja su nekada bila društvena ako to nije imovina Srpske.

– Ako je nešto riješeno Ustavom, nema potrebe da se o tome dogovarate u Parlamentarnoj skupštini – ponovio je Kovačević i dodao da u tom kontekstu nisu prihvatljive ni izjave zapadnih diplomata da se pitanje imovine treba riješiti u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kao jedan od ključnih problema u BiH, Kovačević je naveo antiustavno ponašanje Ustavnog suda BiH koji donosi odluke u suprotnosti sa Ustavom.

Prema njegovim riječima, kada postoje neslaganja između Republike Srpske i Federacije BiH, ona se rješavaju sporazumom, a predstavnici Srpske su voljni da se dođe do sporazuma kao što je rađeno prije desetak godina, ali su to stranci zaustavili ne bi li održali krizu u BiH.

– Da kažemo da je ono što se nalazi u Republici Srpskoj njena imovina, a ono što se nalazi u FBiH imovina Federacije i da se dogovorimo da objekti koji su neophodni za funkcionisanje zajedničkih institucija budu imovina BiH, kasarne – naveo je Kovačević za BHT1.

Odgovarajući na pitanje o mogućim blokadama u zajedničkim institucijama BiH, Kovačević je istakao da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama štite interese njenih građana.

– Nekada štitimo njihove interese zato što glasamo za neke stvari, nekada tako što glasamo protiv, a nekada na način da ne učestvujemo u radu. To su sve opcije koje imamo na raspolaganju, koje nam niko ne može oduzeti, jer smo dobili mandat od građana i to ćemo raditi i u narednom periodu – zaključio je Kovačević.