Kovačević: Ambasadokratija i vladavina bilo kakvih pikova u BiH mora postati samo ružna prošlost

14
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da Srpska želi otvorenu, konstruktivnu i normalnu saradnju sa svim međunarodnim partnerima, na prvom mjestu sa svim garantima Dejtonskog sporazuma, ali ambasadokratija, vladavina bilo kakvih pikova i visokih predstavnika u BiH mora postati samo ružna prošlost.

– Optužuju nas da kršimo Dejtonski sporazum i ugrožavamo ustavni poredak u BiH upravo oni koji su besprizornim pravnim siledžijstvom decenijama rušili i Dejtonski sporazum, i Ustav i ustavni poredak u BiH. Napadati ovo neustavno čudovište koje ste tim siledžijstvom stvorili i natjerali nas sve da u njemu živimo, nije i ne može nikako biti napad na ustavni poredak – istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, pozivi i institucionalna i demokratska politička borba, što Republika Srpska radi, da se BiH vrati u okvire Ustava i Dejtonskog sporazuma opet nije i nikako ne može biti napad na ustavni poredak.

– To se, gospodo, zove borba za zaštitu Dejtonskog sporazuma, Ustava i ustavnog poretka u BiH – naveo je Kovačević na društvenoj mreži Iks.

On je istakao da je ovo posljednji trenutak da odgovornost za BiH konačno preuzmu predstavnici ključnih unutrašnjih faktora, tri konstitutivna naroda i dva entiteta, ili BiH uskoro neće ni biti.