Kovačević: Bećirović podržao principe i politike na koje poziva Dodik

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević istakao je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović porukom da se treba držati slova Dejtona u stvari podržao sve principe i politike koje su na poziv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika u Palati Republike prihvatile i podržale sve relevantne stranke iz Srpske.

Kovačević je podsjetio da, prema slovu Dejtona i Ustava BiH, imovina nedvosmisleno pripada entitetima, a da Ustavni sud po slovu Dejtona i Ustava ima zadatak da štiti Ustav BiH, te da je jedan od ključnih zadataka štićenja Ustava da nikada ne donosi odluke koje su u suprotnosti sa Ustavom BiH.

S obzirom da je Ustavom definisano da imovina pripada entitetima, naveo je Kovačević, onda je potpuno jasno da Ustavni sud nije imao pravo da na bilo koji način donosi odluku koja je suprotna tome.

– U tom smislu Srpska je jasno definisala i povući će jasne poteze kada je u pitanju naš odnos prema Ustavnom sudu BiH, koji već odavno, preglasavajući Srbe i Hrvate uz pomoć bošnjačkih i stranih sudija krši Ustav BiH i uporno donosi antiustavne i antidejtonske odluke – rekao je Srni Kovačević, koji je i delegat Kluba Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, kada su u pitanju prijetnje koje je Bećirović pokušao da uputi Republici Srpskoj i Dodiku, sasvim je dovoljno to što je Bećirović prihvatio politiku Dodika i Republike Srpske da se treba držati slova Dejtona.

– To je nešto što Dodik i Srpska već dugo zagovaraju. Moglo bi ovo biti prvi znak da je moguće doći do kompromisa u BiH, jer upravo na to pozivamo, da se svi zajedno držimo slova Dejtona i da se vratimo BiH kakva je predviđena Ustavom BiH. Svaka druga BiH izvan one predviđene Ustavom za nas iz Srpske je neprihvatljiva i to je nešto na čemu ćemo dosljedno insistirati – rekao je Kovačević.