Kovačević: Bez zakona o Ustavnom sudu, BiH neće imati budućnost

6
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da BiH neće imati budućnost bez zakona o Ustavnom sudu.

Kovačević je poručio da će u BiH odluke o građanima ili narodima donositi ili državljani Republike Srpske i Federacije BiH ili BiH neće ni biti.

On je napomenuo da ovaj dom nije radio dva i po mjeseca zbog blokada koju su izazvali delegati Kluba bošnjačkog naroda.

– Niste nam omogućavali da se vidimo i da radimo ono zbog čega smo plaćeni da radimo, da ispunjavamo svoje obaveze koje smo preuzeli onoga trenutka kada smo polagali zakletvu – istakao je Kovačević.

On je naveo da današnja sjednica nije ništa drugo nego smokvin list, alibi za činjenicu da su bošnjački delegati dva i po mjeseca blokirali Dom naroda.

– Blokirali ste ovaj dom, Parlamentarnu skupštinu, a blokirali ste i BiH, vi, koji se najviše pozivate na BiH. To su činjenice – rekao je Kovačević tokom diskusije o hitnoj proceduri za prijedlog izmjena i dopuna Poslovnika Doma naroda koji je na dnevnom redu današnje sjednice.

Kovačević je ukazao da je to danas otvoreno potvrdio predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović, koji kaže da su svjesni šta znači onemogućiti kvorum Domu naroda.

On je naglasio da to znači blokada i ne znači ništa drugo, znači da dva i po mjeseca Dom naroda ne može da radi.

– Kažete da ste dva i po mjeseca iskoristili da biste i domaćoj i svjetskoj javnosti pokazali na šta smo to mi u Domu naroda spremni. Jeste, stvarno, sram i stid da nas bude. Spremni smo da predlažemo zakone. Ja mislim da nam je to posao i da to radimo baš na onaj način na koji bi i trebalo da radimo – rekao je Kovačević obraćajući se Džaferoviću i dodao da je posao delegata da predlažu zakone.

On je istakao da nije sporna ni Džaferovićeva konstatacija da postoje pravila i da se ta pravila zovu Poslovnik, koji je i omogućio na koji način i kako se predlažu zakoni, i to se i dogodilo.

– Jako je bitno da se referišemo na to što kažete da nećete dozvoliti da se raspravlja o neustavnim zakonima. A ko je taj ko kaže da je neki prijedlog zakona neustavan? Jeste li to Vi, možda, gospodine Džaferoviću, ili je to gospodin (Kemal) Ademović, ili je to, možda, Klub Bošnjaka koji, ako im se nešto ne sviđa, blokira Dom naroda, ili su to, možda, samo Bošnjaci? Veoma kratak odgovor – zaboravite, gospodo, od toga nema ništa – poručio je Kovačević.

On je istakao da je veoma bitno ono što je rekao predsjedavajući ovog doma Kemal Ademović da se nije radilo dva i po mjeseca i da nije načinjena neka velika šteta.

– Sramota! Dva i po mjeseca mi nismo bili u mogućnosti da radimo svoj posao, posao za koji su nas građani izabrali, koje ovdje predstavljamo, i narode i entitete, i kažete „nije neka velika šteta“. Dva i po mjeseca ne raditi nije neka velika šteta, samo zbog toga što se nekome nešto ne sviđa – istakao je Kovačević.

Samo dijalogom i dogovorom BiH može naprijed

Kovačević je pozvao na razgovor, dijalog, rad i na usvajanje dobrih rješenja za sve državljane Republike Srpske i Federacije BiH jer samo tako BiH može naprijed na putu ka EU.

– Mi smo ovdje da radimo sve ono što nam je Poslovnik omogućio i oni koji su nas izabrali su ti koji nam daju zadatke i naša je obaveza da se borimo za njihove interese. Mislim da mi to dobro i radimo, ali u krajnjem slučaju, to se ocjenjuje na izborima – rekao je Kovačević.

On je ocijenio da se danas mogla čuti retorika da je potrebno da se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH povuče iz procedure kako bi se delegati Kluba Bošnjaka vratili u rad, te upitao da li to znači da srpski delegati nemaju pravo da ispunjavaju delegatska prava koja su zagarantovana Poslovnikom.

– Da li je Klub bošnjačkog narod dao sebi pravo da može da određuje šta ko smije, a šta ko ne smije – upitao je Kovačević i upozorio da to tako ne može.