Kovačević: Broj presuda za zločine nad Srbima ne odgovara broju stradalih

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da je u građanskom ratu ukupno stradalo oko 100.000 ljudi, od kojih je više od 30.000 Srba, što otprilike odgovara broju Srba u ukupnom stanovništvu BiH, dok je broj presuda za zločine nad Srbima samo nekih dva odsto.

– Ako mislite da je to pravda, i ako je to pravda po vašem, onda svaka vam čast – rekao je Kovačević reagujući na diskusiju bošnjačkog delegata Šefika Džaferovića o izvještaju o radu Tužilaštva BiH.

Kovačević je dodao da je šokiran lažima i obmanama koje je iznio Džaferović.

– Kaže Džaferović da ne treba težiti bilo kakvoj jednakosti kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, ali traži jednakost u procesuiranju korupcije. Kao da je neko kriv što korupcija postoji na tim mjestima i što je ima najviše u toj političikoj stranci koja se zove SDA – naveo je Kovačević.

Komentarišući to što mu se Džaferović obratio prijetećim tonom i prijeteći kažiprstom jer je ukazao da je prekoračio predviđeno vrijeme za obraćanje, Kovačević mu je poručio da nema više svoje saradnike iz islamskih zemalja, mudžahedinske ratnike koji su odsijecali srpske glave po BiH da bi bilo kojem Srbinu na taj način prijetio.

Srpski delegat je replicirao na to što mu je Džaferović rekao da širi mržnju, ističući da to, za razliku od njega, nikada ne čini.

– Nisam nikada izrekao ništa što bi moglo biti bilo kakva mržnja, to što vama poruke da treba poštovati ustav u BiH, da BiH može da funkcioniše jedino na dogovoru ključnih unutrašnjih faktora – dva entiteta i tri konstitutivna naroda, zvuči kao nekakva mržnja, to je drugi problem – rekao je Kovačević.

Kada je riječ o Tužilaštvu BiH, Kovačević je podsjetio i na izjavu koju je odlazeći iz BiH rekao otpravnik poslova u Ambasadi SAD Nikolas Hil da je jedan od najvećih problema u BiH to što je Tužilaštvo pod potpunom kontrolom SDA.

– Vi sad gubite kontrolu, pa imate problem – konstatovao je srpski delegat.

Na Džaferovićeve optužbe da Republika Srpska čini napad na ustavni poredak, Kovačević je odgovorio pitanjem kakav je to napad na ustavni poredak kada legalna institucija u jednom od legalnih dijelova u BiH – Narodna skupština Republike Srpske i demokratski izabrani predstavnici naroda i građana kažu da neće primjenjivati odluke nepostojećeg visokog predstavnika.

– Kakav je to napad na ustavni poredak kada kažete da nećete primjenjivati odluke nekoga ko ne postoji u Ustavu vaše zemlje – rekao je Kovačević.

On je pozvao sve druge faktore u BiH da čine ono što čini Republika Srpska, a to su zaštita ustavnog poretka i Dejtonskog sporazuma, ocijenivši da je to jedina šansa da BiH opstane.