Kovačević: Izmjena Ustava nije potrebna za odlazak stranih sudija

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je večeras da ne postoji nikakva potreba da se mijenja Ustav BiH da bi strane sudije bile zamijenjene domaćim.

– U Ustavu jasno piše da poslije pet godina Parlamentarna skupština BiH može predvidjeti, odnosno odrediti način na koji će strane sudije biti zamijenjene domaćim sudijama i mi smo upravo pripremili takav zakon, na kome radi već osnovana radna grupa, i to je nešto što ćemo da rješavamo – rekao je Kovačević za Federalnu televiziju.

On je odbacio tvrdnje pojedinih pravnika iz Federacije BiH koji smatraju da u Ustavnom sudu BiH ne treba da sjede predstavnici konstitutivnih naroda.

Prema njegovim riječima, veoma često se od predstavnika federalnog Sarajeva čuje kako u BiH i ne treba da postoje konstitutivni narodi.

– Nama je takav politički koncept jasan, ali to je recept koji mi nikada nećemo da prihvatimo. Takođe, svima treba da bude jasno da takozvani visoki predstavnik u BiH ne postoji i tu su veoma jasne stvari – rekao je Kovačević, koji je i portparol SNSD-a.

On je dodao da su predstavnici konstitutivnih naroda legitimni predstavnici svojih naroda, što ne treba nikome da bude sporno.

Kovačević je rekao da se nikada ne smije zaboraviti da je BiH po Ustavu sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

On je ponovio da Kristijan Šmit definitivno nije visoki predstavnik u BiH i da je Dejtonski sporazum jasno odredio kako se i na koji način imenuje visoki predstavnik.

Kovačević je podsjetio da postoje dva ključna uslova za to, prvi jeste sporazum strana potpisnica Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma i drugi je relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN, te da nijedan od ta dva uslova nije ispoštovan.

Prema njegovim riječima, nijedan Šmitov komentar ne zaslužuje pažnju, niti je relevantan jer on nema nikakvo pravo niti bilo kakav legitimitet da komentaraše bilo šta u BiH.

– Isto tako, kompletan problem sa Ustavnim sudom BiH jeste to što je taj sud počeo da krši Ustav BiH, iako je Ustavni sud BiH prema Ustavu dužan da štiti Ustav BiH – rekao je Kovačević i dodao da Ustav BiH ne treitira pitanje državne imovine, na čemu insistira političko Sarajevo.

On je naveo da u Ustavu BiH ne postoji državna imovina, nego da je riječ o imovini entiteta.

Kovačević je istakao da su Ustavom BiH predviđene dodatne nadležnosti, ali isto tako je predviđeno i kako se to radi, a to je sporazumom entiteta, a ne da neko nekoga preglasava ili da neko našteti nečijim pravima.

– Prenos nadležnosti je veoma jasno definisan i to može biti isključivo sporazumom entiteta. BiH funkcioniše samo na principu konsenzusa, tako je predvidio Ustav. Ustav nije omogućio da neko nekoga preglasava i omogućio je da entiteti i konstitutivni narodi imaju mehanizme zaštite – dodao je on.

Kovačević je ponovio da prema Ustavu BiH nakon više od pet godina po prvobitnom imenovanju sudija, Parlamentarna skupština BiH može zakonom da predvidi drugačiji način izbora troje sudija koja bira predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

– Ustavom je određeno da mogu da se izaberu sudije i da Parlamentarna skupština ima mandat da to uradi, to je nešto što je veoma jednostavno i jasno svima – naveo je Kovačević.

On je rekao da u Ustavnom sudu trenutno ne postoji nijedan sudija iz Republike Srpske, između ostalog i zbog toga što su sudije Ustavnog suda preglasavajući prije toga sudiju koji je bio iz Republike Srpske, nelegalno kršeći sopstvena pravila Ustavnog suda, donijeli odluku o tome da više za odluke nije potreban sudija iz Republike Srpske.

– To je jasna poruka da je Republika Srpska u BiH nepotrebna i da su Srbi u BiH nepotrebni. Nama je ta poruka izuzetno jasna, pogotovo ako se analizira kako se donose odluke u Ustavnom sudu BiH – zaključio je Kovačević.