Kovačević: Jasno poručujemo – građani i institucije neće dozvoliti da neko ponižava predsjednika Republike Srpske

11
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Jasno poručujemo – građani i institucije neće dozvoliti da neko ponižava ili hapsi predsjednika Republike Srpske, rekao je u Jutarnjem programu RTRS-a delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

– Predsjednika Srpske jedino mogu izabrati i smijeniti građani Republike Srpske. Zna se da predsjednik Milorad Dodik ima ogromno povjerenje građana. Srbi slave slobodu i ne prihvatamo da neko kolonijalno upravlja sa nama – jasan je Kovačević.

Naglasio je da je cilj postupka pred Sudom BiH protiv predsjednika Milorada Dodika i v.d direktora Službenog glasnika Miloša Lukića, da se sruši Republika Srpska.

– Prvo je nelegitimni i nelegalni Kristijan Šmit „izmjenio“ Krivični zakonik. Onda su ekspeditivno podigli optužnicu porotiv Dodika i Lukića. Bez obzira što su postojale i primjedbe, oni su ekspresno odbacili primjedbe. Ekspresno su potvrdili i optužnicu – podsjetio je Kovačević.

Kaže da je i sam advokat Dodika, Goran Bubić, rekao da nikada u karijeri nije vidio ovako brz proces.

Pojasnio je da političko Sarajevo i međunarodni moćnici žele da sruše Dodika kako bi srušili Republiku Srpsku.

– Stalno su ga pokušali kriminalizovati i ništa im nije uspjelo. Onda su na sve načine podržavali političke protivnke. Uvodili su mu sankcije, bavili se i „ruskim malginim uticajem“. Sada pokušavaju preko neizabranog stranca, koji nije ni imenovan za viskog predstavnika – kaže Kovačević.

Kovačević je istakao da je Dodik mandat dobio na slobodnim i demokratskim izborima od strane građana Srpske.

– Dodik poštuje Ustav i zakone – poručio je Kovačević.

Smatra da postoji spreman scenario suđenja.

– Po svemu što smo vidjeli, spreman je scenario koji sad završavaju. Spremni su da eksrpesno sklone Dodika, ali poručjemo da to neće ići tako lako. Budi se i regionalna i svjetska javnost. Ovakav slučaj ne postoji nigdje u svijetu i Evropi – izjavio je Kovačević.

– Ako su ovo evropski principi, onda i ne treba da budemo u EU – rekao je Kovačević.