Kovačević: Kada Marfi ode iz BiH, postojaće mogućnosti da se resetuju odnosi Srpske i Amerike

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević istakao je da problem Republike Srpske sa SAD ima svoje ime i prezime koje glasi Majkl Marfi, i onog trenutka kada Marfi ode iz BiH postojaće mogućnost da se resetuju odnosi Srpske i SAD.

– Mislim da je svima apsolutno jasno da je Majkl Marfi problem na relaciji Republika Srpska – SAD, jer problemi koje Republika Srpska ima sa SAD proističu iz potpuno pogrešnog informisanja Stejt departmenta, njegove centrale u Vašingtonu, o dešavanjima u BiH – naglasio je Kovačević u izjavi za Srnu.

On je upitao kako je moguće da je prethodni ambasador SAD Erik Nelson imao potpuno korektne odnose sa rukovodstvom Rrpublike Srpske, sa Miloradom Dodika i sa svima koji su izabrani u ime Republike Srpske.

– Sarađivali smo partnerski i imali jednu dobru partnersku komunikaciju. Mnogo zadataka i izazaova rješavali smo kroz dijalog i uz međusobno poštovanje – ukazao je Kovačević, koji je i portparol SNSD-a.

Ponovivši da je problem Republike Srpske sa SAD Majkl Marfi, Kovačević je rekao u izjavi za Srnu da onog trenutka kada Marfi ode iz BiH postojaće mogućnost da se resetuju odnosi Srpske i SAD i da se oni poprave u svakom slislu.

– Da ponovo počnemo da radimo i sarađujemo kao partneri, jer smatramo da svi garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma, uključujući naravno i SAD, treba da budu partneri svih nas iz BiH i da nam pomažu u tome kako da prevazilazimo unutrašnje porbleme, a ne da budu ključni unutrašnji problem u BiH – ukazao je Kovačević.

On je rekao da se, zahvaljujući Majklu Marfiju, upravo to i dogodilo u ovom mandatu američkog ambasadora, te da Republika Srpska računa da će sa odlaskom Marfija biti završena ta epizoda i da će se ti odnosi popravljati.

– Da li će oni biti idealna, to je sugurno nešto što ne mogu da garantujem i što ne djeluje tako izgledno, ali sam potpuno siguran da neće biti ovako loši i da nećemo imati tako iščašeno, tako jednostrano, tako licemjerno tumačenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego da ćemo moći normalno da razgovaramo o stvarima i o kojima se ne slažemo, da ćemo konstatovati da nemamo isti mišljenje, ali da ćemo moći da komuniciramo o svim otvorenim temama i da će Republika Srpska biti partner, a ne meta koju je potrebno uništiti – istakao je Kovačević.

On je poručio da Republiku Srpsku niko neće uništiti, jer tvrd je orah voćka čudnovata.