Kovačević: Mađarska ključni partner Republike Srpske u Evropskoj uniji

12
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Mađarska je i defintivno postala ključni partner Republici Srpskoj u Evropskoj uniji (EU), jer rukovodstvo ove zemlje ima potpuno razumijevanje za poziciju i stavove Srpske, rekao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

Kovačević je naveo da je dvodnevna posjeta predsjednika Srpske Milorada Dodika i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović Mađarskoj bila prilika da na sastancima sa najvećim zvaničnicima iz svijeta Republika Srpska iznese svoju perspektivu, ali i realno stanje u BiH.

– Bez obzira koliko neki pokušavaju da nas izoluju, vidimo da predsednik Republike Srpske, koju zvanično ljudi vide kao entitet unutar BiH, uspijeva i u ovim oklnostima da održi sastanke sa najvećim svjetskim i evropskim liderima – rekao je Kovačević za ATV.

On je napomenuo da najavljeno formiranje savjeta na čijem čelu će biti Dodik i mađarski premijer Viktor Orban, kako bi pratili realizaciju dogovorenih projekata, pokazuje ozbiljnost privredne i ekonomske, ali i političke saradnje između Mađarske i Republike Srpske.

– Time se pokazuje da je bitno da se isprati svaki segment i da iz svakog vida saradnje izvučemo maksimum za Republiku Srpsku i Mađarsku – rekao je Kovačević.

Kada je riječ o komentarima predstavnika političkog Sarajeva o stvarnim razlozima posjete Mađarskoj, on je rekao da se tu stvari nikada ne mijenjaju i da je svaka saradnja koju Republika Srpska ostvari za njih negativna.

– Svaki boljitak za Republiku Srpsku oni gledaju sa negativne strane, zato što oni žele da vide samo jedno – a to je da Republika Srpska nestane. To neće vidjeti i treba da prestanu tome da se nadaju – rekao je Kovačević.

S druge strane, dodao je on, rukovodstvo Srpske želi Federaciji BiH svako dobro i pozdravlja svaki projekat čija će realizacija poboljšati uslove života njenih građana.

– Isto tako, svjesni smo i da u BiH mi nemamo prijatelje, niti one koji žele da nam pomognu, nego samo da se možemo soloniti sami na sebe. To je ono što rukovodstvo Republike Srpski konstantno i radi – istakao je Kovačević.

On je rekao i da sastanci u Mađarskoj sa brojnim evropskim i svjetskim zvaničnicima pokazuju da rukovodstvo radi dobar posao za građane, te da očekuje da će uskoro stići dobre vijesti kada su u pitanju ozbiljni ekonomski energetski projekti.

Komentarišući predstojeće sjednice u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Kovačević, koji je i delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, istakao je da je Republika Srpska jasno iznijela svoje stavove.

– Prvo očekujemo popunjavanje Savjeta ministara i da se ministar finansija izabere iz Republike Srpske, konkretno iz SNSD-a, kao ubjedljivo najveće stranke ne samo među strankama koje čine vlast na nivou BiH, nego kao partija sa ubjedljivo najvećim povjerenjem građana i u Srpskoj i u BiH – rekao je Kovačević.

S druge strane, dodao je on, to je nešto što je dogovoreno na političkom nivou, s ciljem da se obezzbijedi stabilnost BiH i kako bi počela realizacija ozbiljnih ekonomskih i energetskih projekata, od kojih bi korist mogli da imaju građani i Srpske i FBiH.

– Već smo rekli i da je u BiH teško ići u bilo kakve nove projekte dok ne kažemo da jedan Kristijan Šmit ili bilo koji drugi stranac ne može da donosi odluke u BiH, te da ne može da donosi, mijenja ili poništava zakone u BiH. Jer, što onda održavamo izbore, trošimo tolike novce i maltretiramo građane koji izlaze na izbore? Nemojte ništa da radimo, nego neka nam Nijemci ili Amerikanci pošalju nekog stranca i neka oni završavaju sve – rekao je Kovačević.

On je ponovio da je SNSD protiv toga, te da se zalaže za suverenitet Republike Srpske, ali i suverenitet BiH.

– Smatramo da jedini koji trebaju, smiju i mogu da donose odluke u BiH jesu demokratski izabrani predstavnici građana i naroda u BiH. Samo na taj način možemo da pokrećemo stvari naprijed – rekao je Kovačević.