Kovačević: Nad Srbima se nikada više neće nadvijati nikakve „Oluje“ – dok Helez prijeti, ambasade ćute

16
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević poručio je da se nad Srbima nikada više neće nadvijati nikakve „Oluje“ i da srpski narod nikada nigdje neće otići iz Republike Srpske, a da Republika Srpska ima i te kako pravo da ode iz BiH ako bude nastavili da joj prijete.

Kovačević je izjavio da nije trebalo puno čekati nakon usvajanja sramne rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, pa da bošnjački politički predstavnici već na osnovu te usvojene rezolucije počnu pozivati na ukidanje i nestanak Republike Srpske, kao i cjelokupnog srpskog naroda u BiH.

– Ono što smo čuli od Zukana Heleza kao nekoga ko predstavlja vrh bošnjačke politike u BiH je strašno, sramno, prijeteće i skandalozno, i ne postoje riječi kojima se mogu opisati tako strašne i sramne riječi kakve je izgovorio – naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da je Helez pozivao na direktno rušenje Republike Srpske i njen nestanak, te da bi, prema njegovom mišljenju, najbolje bilo da srpski narod sam ode iz BiH, da Srbe, kako kaže, ne bi dočekala ista sudbina kao Srbe u Hrvatskoj, misleći pri tome na „Oluju“.

– Sramno je i skandalozno da Zukan Helez smatra da je rješenje za milion i po Srba koji žive u BiH takvo da oni sami odu ili da Republika Srpska nestane i da svi Srbi budu protjerani u nekoj novoj ‘Oluji’. Nad Srbima se više nikada nikakve ‘Oluje’ neće nadvijati i to treba svima da bude jasno – poručio je Kovačević.

On je konstatovao da Zukan Helez direktno prijeti Republici Srpskoj i Srbima „Olujom“ i to sa pozicije ministra odbrane u Savjetu ministara gdje bi trebao da štiti sve narode i sve građane i ustavni poredak BiH, uključujući i Republiku Srpsku.

– Upozoravali smo mi na to potpuno jasno i iz Srpske i iz Srbije, da će do tako nečega doći i da će ta sramna rezolucija biti korištena isključivo kao političko sredstvo za pritisak na Srpsku, Srbiju i na cjelokupan srpski narod. Sada čujemo jedino da se niko iz međunarodne zajednice ne oglašava na direktne pozive rušenja Dejtonskog sporazuma i ugrožavanja srpskog konstitutivnog naroda i Republike Srpske kao jednog od dva entiteta u BiH – istakao je Kovačević.

On je naglasio da se pojedini predstavnici međunarodne zajednice znaju oglašavati i nazivati „napadom na Dejton“ kad Srpska i Srbija zajedno kažu da neće više tolerisati kršenje Dejtona i da se ugrožavaju zagarantovana ustavna prava Republike Srpske i srpskog naroda.

– Za predstavnike međunarodne zajednice ili za predstavnike američke Ambasade u Sarajevu bilo bi mnogo pametnije i korisnije da, umjesto što gube vrijeme na isprazne i besmislene odgovore predsjednicima Miloradu Dodiku i Aleksandru Vučiću, reaguju na ovakve sramne prijetnje cjelokupnom srpskom narodu, svim građanima Republike Srpske i Republici Srpskoj – poručio je Kovačević.

Helez je najavio da će bošnjačke vlasti, u svjetlu rezolucije o Srebrenici, zatražiti ukidanje Republike Srpske, tako što će ona biti podijeljena na dva kantona, a njeno ime biti izbrisano zauvijek.

On je zaprijetio da će Srbi „izvući deblji kraj“ ako se ne povinuju njegovom planu o podjeli, i proći, kako je rekao, kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u hrvatskoj akciji „Oluja“.

Helez je mišljenja da bi za Srbe bila „prednost“ ako bi se sami iselili iz Republike Srpske i BiH.