Kovačević: Njemačka rezolucija nije podrška BiH nego Bošnjacima

8
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević izjavio je da se sadržaj rezolucije koju je danas usvojio Bundestag pod nazivom „Podrška BiH na putu u bolju budućnost“ ni na koji način ne može nazvati podrškom BiH nego podrškom jednom narodu u BiH – bošnjačkom.

Prema njegovim riječima, podrška sigurno nije favorizovati jednu od tri strane u BiH, a jedina prava podrška od bilo koje strane zemlje, a pogotovo od tako ozbiljne kao što je Njemačka, bila bi isključivo podrška i poziv na dijalog i dogovor ključnih unutrašnjih faktora u BiH, a to su tri konstitutivna naroda i dva entiteta.

– Sve osim toga znači samo to da Srbi i Hrvati, čija prava su već uveliko ugrožena, imajući u vidu ono što piše da su naša prava u Dejtonskom mirovnom sporazumu, treba konstantno da prihvataju tu situaciju da im se prava oduzimaju, a da bošnjački narod treba stalno da dobija poruke podrške za njihove nerealne želje i ambicije koje treba da znače da samo oni u BiH imaju pravo – rekao je Kovačević.

On je poručio da to sigurno nije podrška BiH i na koji načine neće doprinijeti bilo kakvom poboljšanju ambijenta u BiH, već naprotiv.

Kovačević je istakao da EUFOR, odnosno misija „Altea“, imaju podršku srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i Republike Srpske, ali isključivo kao misija koja treba da pomaže u očuvanju mira u BiH.

– S obzirom na to da mir u BiH ni na koji način nije ugrožen, iluzorno je slanje bilo kakvih novih vojnika, bez obzira na to iz koje zemlje oni dolaze – rekao je Kovačević.

On je istakao da postoji opravdana bojazan srpskog stanovništva na prisustvo njemačkih trupa na teritoriji na kojoj Srbi žive, uzimajući u obzir istorijski kontekst.

– Treba spomenuti da nemamo nikakav uticaj na to na koji će način EU odrediti raspored formacija EUFOR-a u BiH – rekao je Kovačević.

Bundestag je danas usvojio rezoluciju „Podrška BiH na putu u bolju budućnost“ kojom se od njemačke Vlade traži da se u EU založi za „sankcije protiv onih koji potkopavaju teritorijalnu integritet i ustavni poredak BiH“.