Kovačević: Pauer poslala loše poruke, nastavila sa jednostranim pristupom

38
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Šef Američke agencije za međunarodni razvoj Samanta Pauer poslala je loše poruke odmah na početku posjete BiH i pokazala da je nastavila sa jednstranim pristupom, istakao je za RTRS savjetnik srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika, Radovan Kovačević.

Kovačević ističe da je Pauerova tokom građanskog rata u BiH bila aktivan novinar.

– Možemo reći da je napravila svoju karijeru izvještavajući iz BiH. I to je radila prilično neprofesionalno i potpuno jednostrano – kaže Kovačević.

Istakao je da je ona targetirala srpski narod kao „loše momke“, a kao jedine žrtve označavala pripadnike bošnjačkog naroda.

– Slične poruke čujemo i danas. Vidimo da je danas održala sastanak sa logorašima. Mi to uvažavamo, ali je jako loša poruka da tu nije bilo logoraša iz reda srpskog naroda. Čuli smo da određeni činovnici Ambasade SAD u Sarajevu lobiraju u zgradi Tužilaštva BiH da se pokrenu procesi protiv Milorada Dodika, iako nema nikakvih dokaza. Možda bi Pauer trebala da zna da je na tom mjestu bio logor na kojem su pripadnici takozvane Armije BiH držali kao logoraše Srbe i Hrvate, ubijali ih i maltretirali – istakao je Kovačević.

Naglasio je da da bi bilo dobro da je je za mišljenje o stanju u BiH pitala i srpske logoraše.

– Nažalost vidimo da se nastavlja sa tom jednostranom politikom u kojem su loši momci uvijek Srbi i Republika Srpska, a žrtve Bošnjaci i predstavnici političkog Sarajeva. To nije dobro i neće doprinijeti rješavanju krize u BiH – kaže Kovačević.

Istakao je da su se mogle čuti i poruke da Srpska i predstavnici Srba destabilizuju BiH zbog toga što reaguju na to što neki neizabrani stranac dođe sa strane i daje sebi za pravo da nameće zakone i poništava suverenitet BiH.

– To je nešto na šta mi ne pristajemo. Pogotovo kada je to jasno usmjereno protiv Srba, Srpske i građana. Republika Srpska ne destabilizuje BiH i Republika Srpske nije nikakav izvor krize – naveo je Kovačević.

Istakao je da Srpska pokušava da zaštiti Ustav i Dejtonski sporazum i da vrati nadležnosti koje joj pripadaju.

– Kada je u pitanju ta famozna korupcija o kojoj se govori, bio sam velikom broju sastanaka srpskog člana Predsjedništva sa predstavnicima američke administacije. Mnogo puta sam čuo kako mu otvoreno i direktno kažu da mora da odustane od borbe za poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Da mora da odustane od borbe za vraćanje nadležnosti Srpskoj koja joj po Ustavu i Dejtonu pripadaju. Nikada nisam čuo da su mu rekli da odustane od neke navodne korupcije. S obzirom da Dodik nije odustao od toga da se bori za prava Srpske i interese srpskog naroda, dobio je tu vrstu sanckija – pojasnio je Kovačević.

Istakao da to neće pokolebati Milorada Dodika, niti bilo koga u Srpskoj da se nastavi borba za ono što po Ustavu pripada Srpskoj.