Kovačević: Problem Srpske i SAD-a je Marfi – opozicija ima njegovu, ali ne podršku naroda

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Portparol SNSD-a i delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da problem Republike Srpske i SAD-a ima svoje ime i prezime i da je to ambasador u BiH Majkl Marfi, koji, prema njegovim riječima, pogrešno informiše Stejt department o dešavanjima u BiH.

– Kako je moguće da je prethodni ambasador Erik Nelson imao korektne odnose sa Republikom Srpskom, predsjednikom Miloradom Dodikom i da smo sarađivali. Sve smo dogovarali uz dijalog i međusobno poštovanje – istakao je Kovačević na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Poručuje da će mogućnost za resetovanje odnosa biti onog trenutka kada Majkl Marfi napusti BiH.

– Smatramo da svi garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma treba da budu partneri svih u BiH, da pomažu u prevazilaženju problema a ne da budu ključni problem. Zahvaljujući Marfiju, upravo se to i dogodilo – istakao je Kovačević.

Uvjeren je da odnosi neće biti idealni, ali da će odlaskom Marfija biti otvoren prostor za dijalog.

– Republiku Srpsku nećete uništiti. Tvrd je orah voćka čudnovata – poručio je Kovačević.

Kaže da je Marfi dao podršku opoziciji u Republici Srpskoj, što je vidljivo i po izjavama upućenim opozicionim strukturama u Srpskoj, prvenstveno PDP-u.

Ukazuje da upravo za PDP nije problem što ministar odbrane Zukan Helez prijeti Srbima i kaže da je najbolje za Srbe da sami napuste Republiku Srpsku.

– To treba da razumiju građani Republike Srpske – istakao je Kovačević.

Ponovio je da je današnjim žrijebanjem u Centralnoj izbornoj komisiji o izboru petog delegata u Klubu Srba prekršen Ustav i svi zakoni, jer je jedino Narodna skupština Republike Srpske legitimna za izbor.

– Listić koji je bio sporan je nevažeći. Priznali su listić, iako nije glasano u kvadratić već je prekriženo ime liste, odnosno PDP-a. Neko je izrazio svoj stav, da je sve na svijetu prihvatljivo osim PDP-a – poručio je Kovačević.

On kaže da se sve radi s ciljem slabljena Republike Srpske, a sve uz saradnju opozicije, političkog Sarajeva i takozvane međunarodne zajednice.

– Zajedno sa predstavnicima političkog Sarajeva, koji gazeći Ustav, donosi odluke da su Srbi genocidni. Zajedno sa opozicijom koja je dio koalicije rušenja Republike Srpske. Proglašavali su pobjedu uz podršku CIK-a i stranaca. Odustali su kada su vidjeli da su građani spremni da zaštite izbornu volju – rekao je Kovačević.

Poručuje da izabrani zvaničnici i SNSD, kao najveća politička partija, neće odustati od zaštite interesa Srpske.

– Srpska će pobijediti. To treba svi da znaju. Niko ko je izabran u Republici Srpskoj se neće povući. Mi nastavljamo svoj rad na odbrani interesa Republike Srpske i svih njenih građana – istakao je Kovačević.

Jasno je definisano i na koji način prestaje mandat delegatu u Domu naroda, ukazao je Kovačević i poručio da će se suočiti sa posljedicama svi oni koji postupaju mimo Ustava i zakona.