Kovačević: Republika Srpska će zauvijek biti slobodna

5
Foto: zeljka.cvijanovic/Instagram

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je u Doboju da će Republika Srpska zauvijek biti slobodna i da joj niko nikada neće suditi niti je progoniti, te da je sa današnjih mirnih protesta poslata poruka da „postoji granica“.

– Drago nam je što su danas svi posvjedočili kako se na potpuno miran, civilizovan, demokratski, kulturan i pristojan način protestuje u Republici Srpskoj, za razliku od Federacije BiH, u Sarajevu, gdje ni 30 Srba nije moglo da dobije dozvolu da iskaže protivljenje podizanju političke optužnice i da se progone Srbi i Republika Srpska – rekao je Kovačević..

On je poručio da se ne zaboravljaju razlozi današnjeg okupljanja i zbog čega je Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH zatražio protest u Sarajevu.

– Ne zaboravljamo da je u BiH došao jedan stranac kojeg niko nije zvao i izabrao, koji nema nikakav mandat i legitimitet da bilo šta radi u BiH i koji sada podiže optužnice protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika samo zbog toga što rade svoj posao i što ne odustaju od toga da po nečijem stranom diktatu dignu ruke od Republike Srpske, nego odlučno i dostojanstveno štite interese Republike Srpske i rade ono na šta ih Ustav Republike Srpske obavezuje – rekao je Kovačević.

On je naglasio da se neće zaboraviti ni to da je na prostoru sadašnje FBiH prije rata živjelo više od 550.000 Srba, a da ih je danas manje od 50.000 i da su bez ikakvih prava.