Kovačević: Republika Srpska snažno uz Srbe u Sjevernoj Makedoniji

13
Foto: SRNA

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević izjavio je večeras na Svetosavskoj akademiji u Skoplju da su Srbija i Republika Srpska dva roditelja svakog Srbina, a posebno onog koji ne živi u njima, pa tako i svakog Srbina u Sjevernoj Makedoniji.

– Ne vidim da postoji prostor i narod van Republike Srpske i Srbije iza kojeg moramo više stati i podržati ga od Srba u Sjevernoj Makedoniji – rekao je Kovačević u obraćanju na centralnoj proslavi Svetog Save.

On je istakao da su se Srbi u Sjevernoj Makedoniji izborili da današnji dan bude nacionalni praznik srpskog naroda u ovoj državi i time svim Srbima u svijetu, a posebno srpskim državama Republici Srpskoj i Srbiji, dali primjer kako se treba obilježavati ovaj praznik.

– Vođeni vašim primjerom Savindan bi kao nacionalni praznik trebali proslavljati svi Srbi gdje god oni živjeli, a kao državni praznik u Republici Srpskoj i Republici Srbiji. Hvala vam što nas svake godine najjasnije i najglasnije moguće podsjećate na tu svetu obavezu – rekao je Kovačević.

Foto: SRNA

On je naveo da prirodu Srba u Sjevernoj Makedoniji, ali i srpskog naroda uopšte možda najbolje i opisuje današnji praznik i ovaj svetitelj.

– Sveti Sava se odrekao prava i privilegija da bi se posvetio duhovnom i vjerskom životu, da bi se posvetio crkvi naroda i samom narodu i to jeste najbolja poruka za život svakog od nas… Djelo i misao Svetog Save nas je održalo u teškim vremenima ropstva i borbe za slobodu i danas nam, 800 godina nakon što se Sveti Sava izborio za samostalnost naše crkve, njegovo djelo i učenje pokazuje put koji trebamo da slijedimo u budućnosti – rekao je Kovačević.

On je poručio da je srpski narod u Sjevernoj Makedoniji u prethodnom periodu dijelio izazove i probleme svih Srba.

U geopolitičkoj igri, dodao je Kovačević, u kojoj je srpski narod doživljavan i predstavljan kao narod sa pogrešne strane istorije, nije bilo lako biti Srbin, a posebno je teško bilo biti Srbin izvan matice Srbije koja u ranijim godinama zauzeta svojim problemima i mukama nije imala dovoljno prostora ni snage da se posveti svom narodu.

– Ali, danas nije tako, danas je Srbija jaka i stabilna, danas Srbija kao majka brine o našem narodu i tu je da mu pomogne u svim izazovima – rekao je Kovačević i napomenuo da svi treba da znaju da srpski narod koji ne živi u srpskoj državi danas ima još jednu maticu osim Srbije, a to je Republika Srpska.

Foto: SRNA

On je upitao da li iko može da zabrani, ospori ili zamisli da Srpska i Srbija ne brinu o svom narodu koji živi u zemlji kralja Milutina, u Skoplju i Prilepu koji su bili prestonice Dušanovog carstva, da ih ne zanima zemlja Mrnjavčevića, te da će ikada biti zaboravljeni Bitolj ili Bregalnica.

– Da li igdje ima više Srbije i srpskog, uvažavajući današnju bratsku i prijateljsku Sjevernu Makedoniju, od Kajmakčalana koji je naš narod zvao „Kapija Slobode“ i čiji je vrh od silnog granatiranja u slavnoj bici smanjen za četiri metra? Kajmakčalan, Kosovo Polje, Zejtinlik i Mali Zejtinlik u Sokocu, Jasenovac i Jadovno, kao i Sveta Gora, Cetinje, Studenica, Mileševa, Gračanica, Pećka Patrijaršija, kao i Beograd i Banjaluka i Skoplje i Prilep su tačke kojima je omeđen o određen naš nacionalni prostor i koji će za nas uvijek biti svetinja – rekao je Kovačević.

Zbog svega ovoga i zbog svakog Srbina koji živi u Sjevernoj Makedoniji, Srbija i Srpska moraju da budu tu za sve vas, poručio je Kovačević u Skoplju na Svetosavskoj akademiji, koja, zaključio je, predstavlja najznačajniji događaj povodom ovog praznika za sve Srbe.

Centralnoj proslavi Svetog Save u Skoplju prisustvovali i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević u svojstvu izaslanika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, predsjednik Demokratske partije Srba u Sjevernoj Makedoniji i poslanik Sobranja Ivan Stoilković, kao i diplomatski predstavnici BiH, Srbije i Rusije, te ostale ugledne zvanice.

Foto: SRNA

Kovačević je ranije danas prisustvovao svetosavskoj priredbi u Osnovnoj školi „Ćirilo i Metodije“ u selu Kučevište u opštini Čučer Sandevo u Sjevernoj Makedoniji. To je jedna od tri škole u kojoj se kompletna nastava izvodi na srpskom jeziku.

Izaslanik predsjednika Republike Srpske Radovan Kovačević sinoć je u Kumanovu prisustvovao Svečanoj svetosavskoj akademiji, gdje je poručio da Srpska i Srbija čvrsto stoje uz svoj narod u Sjevernoj Makedoniji.

– Želim da znate da smo mi jedan narod, da smo uvijek zajedno, u svakom trenutku, na svaki praznik, kada je dobro i kada je zlo – rekao je Kovačević u Kumanovu.

Manifestacija „Dani Svetog Save u Makedoniji“ održava se od srijede, 25. januara, do nedjelje, 29. januara, u organizaciji Srpskog kulturnog centra iz Skoplja.