Kovačević: SDS optužuje SNSD, umjesto da se postigne jedinstven stav u Srpskoj

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da su jadne i smiješne optužbe SDS-a da je SNSD odgovoran za odluku Centralne izborne komisije BiH da im zabrani učešće na izborima.

– Stav SNSD-a je potpuno jasan. Odluka CIK-a o tome da ne dozvole učešće na izborima SDS-u je sramna i skandalozna – rekao je Kovačević.

Kovačević je rekao da je CIK potvrdio da je „centralna izborna komisija ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija i Kristijana Šmita“ i da baš zbog toga što to iz SDS-a ne smiju da kažu, sada pokušavaju od toga da naprave političku temu i da krivca traže svugdje osim tamo gdje krivac postoji.

Kovačević je rekao da je SDS spreman za izbornu trku na bilo koji način i da istrpi sva poniženja, pa i da „udaraju na najvećeg“.

Kovačević je pozvao SDS da sa strankama iz Republike Srpske postigne jedinstven stav koji će omogućiti da Srpska iskoristi Ustavom garantovano pravo na donošenje izbornog zakona Srpske i organizaciju izbora.

On je rekao da bi najbolji izlaz iz sramne situacije bio da se donese zajednički, jedinstven stav, na koji je SNSD pozivao i ranije, a to je da nijedna stranka iz Republike Srpske ne izađe na ovakve sramne izbore.

– Ne raspisuje CIK, nego da pričekamo stupanje na snagu izbornog zakona Republike Srpske i da svi po istim pravilima izađemo na izbore koje bi raspisala Republička izborna komisija Republike Srpske. Nažalost, oni iz SDS-a nemaju hrabrosti – rekao je Kovačević.

Kovačević: Hitna sjednica Doma naroda alibi za blokadu

Kovačević je rekao da je današnja hitna sjednica Doma naroda alibi za činjenicu da je ovaj dom duže od dva i po mjeseca bio u potpunoj blokadi zbog toga što su članovi Kluba bošnjačkog naroda napustili posljednju redovnu sjednicu, čime je srušen kvorum za rad.

– Na taj način su potpuno blokirali Dom naroda i Parlamentarnu skupštinu, jer rad Predstavničkog doma bez Doma naroda ne znači ništa. Tako su, možemo reći, blokirali i BiH – rekao je Kovačević.

On je istakao da je danas dobijeno i konkretno priznanje od šefa Kluba bošnjačkog naroda Šefika Džaferovića koji je jasno rekao da su svjesni šta znači onemogućevanje kvoruma za rad Doma.

– To znači samo jedno, blokadu i nemogućnost da Dom naroda radi i nemogućnost da bilo ko od nas, delegata, ispunjava svoje obaveze na koje smo se obavezali onog trenutka kada smo položili zakletvu – rekao je Kovačević.

On je poručio da će ključne odluke o sudbini svih građana i naroda u BiH donositi državljani Republike Srpske i FBiH ili BiH neće biti, što je i cilj Prijedloga zakona o Ustavnom sudu.

Kovačević je istakao da BiH mora da ima zakon o Ustavnom sudu kao i svaka druga zemlja, navodeći da je najkraći put u nestanak BiH pokušavanje oktroisanja odluka.

– Još jednom ću da podsjetim da je građanski rat u BiH počeo tako što su dva konstitutivna naroda preglasali treći. Sa sadašnjim rješenjem koje imamo u Ustavnom sudu, neko je dao mogućnost jednom konstitutivnom narodu da zajedno sa strancima preglasava dva konstitutivna naroda u BiH – rekao je Kovačević.

Na navode bošnjačkih delegata da je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH, koji je predložio delegat Kluba srpskog naroda Želimir Nešković neustavan, Kovačević je upitao ko je ko da određuje šta je u BiH ustavno ili neustavno.