Kovačević: Šmitovi kompleksi imaju razornu snagu i razvaliće BiH

14
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je za RTRS da je Kristijan Šmit „iskompleksiran čovjek koji nije uspio da ostvari političke ambicije u svojoj zemlji pa je došao u BiH bez legitimiteta, a nedostatak legitimiteta pokušava da nadoknadi klasičnom silom, pravnim nasiljem, progonom i borbom protiv Republike Srpske“.

Komentarišući izjavu Šmita da „Dodik svjesno ne razumije Dejtonski sporazum i ‘krši’ njegovu poziciju“, Kovačević je poručio da će predtsvanici Republike Srpske nastaviti da vode legalnu, demokratsku i institucionalnu borbu, štiteći institucije – predsjednika, Narodnu skupštinu, Vladu i sve ostale institucije Srpske, kroz legitimitet koji su dobili od građana i prava koja imaju na osnovu Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH koji je prihvatila i potpisala Republika Srpska, a ne neki Kristijan Šmit ili bilo koji drugi nepozvani i neizabrani stranac.

– Ovo sve je izuzetno neozbiljno, bavimo se kompleksima čovjeka koji se zove Kristijan Šmit i očigledno je da su njegovi kompleski toliko veliki da imaju razornu snagu i pretenduju na to da u potpunosti razvale BiH. Bitno je da se zna da smo sve do ostavke Valentina Incka imali visoke predstavnike u BiH i da to nikada nije bila dobra situacija ili stanje, jer su oni izuzetno negativno djelovali na odnose u BiH. Međutim, niko nikada nije djelovao na ovako negativan način kao što djeluje Šmit koji nije visoki predstavnik i koji nema legitimitet – naglasio je Kovačević.

On je rekao da Šmit „u svojoj borbi da dokaže da jeste nešto što svi znamo da nije, izaziva ogromnu, gigantsku krizu u BiH“.

– Dakle, on pokušava da nameće stvari koje ne bi mogao da nameće i da jeste visoki predstavnik, pa na kraju ide dotle da kaže da će svako ko ne poštuje i ne sprovodi njegove odluke krivično da odgovara. Sada na osnovu toga imamo politički progon predsjednika Republike Srpske koji ima legitimitet koji je dobio od građana Srpske na direktinim izborima – istakao je Kovačević.

On je rekao da Šmit ulazi u tumačenje Ustava Republike Srpske, a nema legitimitet da obavlja funkciju na koju nije imenovan rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN.

– Šmit ulazi u to da tumači Ustav naše zemlje, Ustav koji smo mi potpisali. Republika Srpska je potpisala Ustav BiH i Dejtonski sporazum i na osnovu toga stvorila ovu zemlju koja se zove BiH. Sada se pojavljuje jedan čovjek kojeg niko nije zvao, koji nema legitimitet i koji je došao ovdje isključivo da stvara krizu, i on nama govori da mi ne razumijemo sopstveni Ustav – naveo je Kovačević.

Kovačević je rekao i da se „Šmit usudio da kaže da u Srpskoj ne razumiju pismo generalnog sekretara UN Antonija Guteresa“, koji je potvrdio da ne postoji rezolucija o njegovom imenovanju.

– Guteresa smo pitali samo jednu stvar – kojom rezolucijom Savjeta bezbjednosti UN je Kristijan Šmit izabran za viskog predstavnika u BiH, a u odgovoru smo dobili to da takva rezolucija ne postoji, odnosno Guteres nas je uputio na arhivu Savjeta bezbjednosti, gdje ne postoji nijedna rezolucija o tome da je Šmit izabran za bilo šta u BiH – istakao je Kovačević.