Kovačević: Sve više mlađih dolazi sa teškim formama upale pluća

9
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

U posljednje vrijeme sve više mlađih dolazi sa teškim formama zapaljenja pluća nego što je to slučaj bio u prethodnim talasima, kazao je ovo gostujući u “Temi dana” ATV-a Peđa Kovačević, načelnik Klinike intenzivne medicine za nehirurške grane u UKC-u Republike Srpske.

– Špekulacije o omikron soju virusa korona, koje do sada imamo, na nivou su vrlo malih dokaza i potrebno je pustiti vremenu da prođe, kako bi se stvorila kritična masa oboljelih od ovog soja. Rano je da pričamo bilo šta o ovom soju – izjavio je Peđa Kovačević.

Dodaje da je broj bolesnika oboljelih od virusa korona u diskretnom opadanju u odnosu na prethodne dane.

– Hospitaizovano je oko 210 bolesnika. Od tog broja, 30 se nalazi u Klinici intenzivne medicine za neriruške grane i zatjevaju respiratornu podršku. U zadnjih desetak dana primjetan je i pad broja bolesnika koji dolaze u nehiruške grane – kaže načelnik Klinike za nehirurške grane.

Kako kaže, sve više mlađih ljudi, onih nevakcinisanih, dolazi sa teškim zapaljenjem pluća.

– U posljednje vrijeme sve više mlađih dolazi sa teškim formama zapaljenja pluća nego što je to slučaj bio u prethodnim talasima. Dosta pacijenata koja imaju upalu pluća, nisu vakcinisani – dodaje Kovačević.