Kovačević: Svjetska javnost prepoznaje da se po nalogu stranca progoni legitimno izabrani predsjednik

7
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević izjavio je da regionalna, evropska i svjetska javnost prepoznaje da se na tlu Evrope demokratski izabrani predsjednik jedne republike progoni po nalogu stranca bez legitimiteta, a koji hoće da bude iznad svega živog i neživog u BiH.

Kovačević je rekao da je taj stranac u BiH došao bez bilo kakvog mandata i legaliteta i legitimiteta i hoće da bude iznad parlamenata, vlada, zakona, ustava i ustavnog poretka.

On je istakao da svi oni koji se drznu da stanu na čelo srpskog naroda i da se bore za njegova prava i slobodu prolaze istu sudbinu – da ih sude, progone i da žele da ih u potpunosti eliminišu.

– To je nešto što imamo kao kontinuitet. I da se sjetimo da se jedno od ključnih Kočićevih djela zove „Sudanije, kroz maglu ka svjetlosti“ – rekao je Kovačević za RTS povodom sudskog postupka protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika pred Sudom BiH zbog nepoštovanja odluka Kristijana Šmita.

Kovačević je ukazao i da je sudija u ovom postupku bila advokat ratnog zločinca i ubice srpske djece Nasera Orića, a oslobodila je i ubice srpske djece, 12-godišnjeg dječaka Slobodana Stojanovića.

Na napomenu novinara da suđenje već na početku poprima obrise teatra apsurda i teatra farse i da je istovremeno vratilo u javnu sferu pisca Petra Kočića i njegovo djelo „Jazavac pred sudom“, Kovačević je ukazao da je sličnost odmah uočena.

– Mi smo odmah rekli „Srpska pred sudom“, aludirajući jasno na Kočića i Kočićevo djelo „Jazavac pred sudom“ – dodao je Kovačević, koji je i portparol SNSD-a.