Kovačević: To što Komšić predaje Šmitov izvještaj pokazuje da visoki predstavnik u BiH ne postoji

4
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Činjenica da član Predsjendištva BiH Željko Komšić predaje Savjetu bezbjednosti izvještaj Kristijana Šmita pokazuje da visoki predstavnik u BiH ne postoji, rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Kaže da su tu stvari jasne.

– U ime čovjeka koji bio htio da bude visoki predstavnik, a nema legitimitet, izvještaj predaje čovjek koji bi htio da bude hrvatski član Predsjedništva, a nema legitimitet hrvatskog naroda. Mešđutim, sve je to BiH – izjavio je Kovačević.

Naveo je da se izvještaj može nazvati „izvještajom protiv Republike Srpske“.

– Ono što uvijek dobijemo iz takozvane kancelarije visokog predstavnika jeste da se za sve probleme koji postoje u BiH pokušava okriviti Republika Srpska, ali vrijeme će pokazati da je krivac na nekoj drugoj strani i da ne dolazi iz BiH – istakao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, u BiH postoje oni koji žele da zloupotrijebe ovakve okolnosti i da nešto sitno „ušićare“ za sebe, ali i to će opet negdje biti naplaćeno i biće protiv BiH.

Kovačević je naglasio da oni koji bi trebalo da budu međunarodni predstavnici uvijek dođu kao međunarodni mešetari koji u BiH žele i pokušavaju da rade sve ono što nigdje ne bi mogli.

– BiH može da dobije šansu ukoliko uvažimo ustavnu strukturu, ustavne kapacitete i poredak i ukoliko odgovornost za sudbinnu BiH i živote svih građana u BiH preuzmu ključni unutrašnji politički faktori, predstavnici tri ravnopravna konstitutivna naroda i dva entiteta – rekao je Kovačević.

Dok to ne budemo imali, kaže Kovačević, BiH će da bude u tami i neće biti u poziciji koja je za nju dobra.

– Mi iz Republike Srpske se na prvom mjestu. Borimo za poziciju i interese Republike Srpske i svih njenih građana, ali dok god smo zarobljeni u BiH željeli bismo da pokušamo da probleme BiH rješavamo, da BiH eventualno dobije neku priliku, ali dok imamo nekog stranca koji se lažno predstavlja kao visoki predstavnik i strane sudije u Ustavnom sudu BiH koji, iako nemaju veze sa našim životima o njima odlučuju – teško da možemo govoriti o bilo čemu dobrom u BiH – poručio je Kovačević.