Kovačević: Trivićeva izgubila kredibilitet

8
Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH i portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je, komentarišući sastanak PDP-ove Jelene Trivić i njemačkog diplomate Kristijana Šmita, da je Trivićeva izgubila sav kredibilitet i dignitet.

– Kada bilo ko od narodnih poslanika uradi nešto što je protiv volje naroda, a volja naroda se izražava u Narodnoj skupštini, onda gubi i epitet „narodnog“. Ona više nije ni narodni poslanik, jer je uradila nešto protiv volje naroda Republike Srpske i Zaključaka NSRS – naveo je Kovačević.

Naglasio je da je volja naroda Srpske da ne postoji visoki predstavnik.

– Kristijan Šmit može biti bilo šta, ali ne može biti visoki predstavnik – istakao je Kovačević.

Istakao je da je Trivićeva pristala da pogazi prava Srpske koja su data Dejtonskim sporazumom.

– U Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma piše da se visoki predstavnik bira samo na način da ga sporazumom izaberu strane potpisnice Dejtonskog sporazuma, a to je i Republika Srpska. Srpska nije potpisala nikakav sporazum za bilo kakvog visokog predstavnika. Nije uslijedila ni rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a, što isto piše u Dejtonskom sporazumu da mora da se desi – rekao je Kovačević.

Istakao je da lideri Srpske moraju da vode računa da interesi i prava Srpske budu zaštićeni.

– A pravo Srpske je da bira visokog predstavnika. Pošto Srpska to nije uradila, tu su stvari potpuno jasne. Možemo slobodno da kažemo da je Šmit danas došao u sjedište svoje kancelarije u Banjaluci. S obzirom da je Kristina Šmit, kao izmišljeni visoki predstavnik, do sada se u Srpskoj sreo jedino sa visokim funkcionerima PDP-a, sa Draškom Stanivukovićem, Aleksandrom Zolakom već dva puta i evo danas sa Jelenom Trivić – istakao je Kovačević.

On pita šta znači da Trivićeva „uvažava relnost“ i dodaje da i SNSD uvažava realnost „da je PDP najlošija moguća stranka po interese Republike Srpske, koja radi samo ono što im se naredi izvana a sada im je naređeno da prihvate Kristijana Šmita kao visokog predstavnika bez obzira što je to protiv interesa Republike Srpske“.