Kovačević: Umjesto čuvara, krnji Ustavni sud BiH političko sredstvo rušenja Ustava

5
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Umjesto da bude zaštitnik i čuvar Ustava, kako je Ustav i odredio, krnji Ustavi sud BiH se pretvorio u ključno političko sredstavo za rušenje Ustava i razvaljivanje ustavnog poretka u BiH, istakao je portparol SNSD-a Radovan Kovačević.

– Ponovićemo i milion puta – u Ustavu BiH su decidno navedene sve nadležnosti BiH i među njima nema pitanja imovine, a u sljedećem članu Ustava piše da sve ono što nije izričito navedeno kao nadležnost BiH jeste u nadležnostima entiteta, što nam još jednom govori da su pitanja imovine i pitanja odluka o imovini u isključivoj nadležnosti Republike Srpske i Federacije BiH – ukazao je Kovačević, koji je i delegat u Domu naroda Parlamentrane skupštine BiH.

Bez obzira na činjenicu da je očigledno da je količina beščašća među sudijama krnjeg Ustavnog suda neograničena, naglasio je Kovačević za Srnu, Republika Srpska neće odustati od činjenica, neće odustati od svojih Ustavom zagarantovanih prava, među kojima je i rješavanje pitanja svoje imovine Republike Srpske.

– Republika Srpska će i u ovom slučaju pobijediti, a svi oni koji djeluju sa namjerom da sruše Republiku Srpsku, prije će srušiti BiH – poručio je Kovačević.

Ustavni sud BiH, bez učešća sudija iz Republike Srpske, ocijenio je na jučerašnjoj sjednici da „Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pitanja nepokretne državne imovine“.

U saopštenju je navedeno da je, u skladu sa relevantnim odredbama Ustava BiH, regulisanje ovog pitanja „u isključivoj nadležnosti BiH“.