Kovačević: Zbog učešća Šmita, niko od predstavnika iz Srpske, osim Mladena Ivanića, ne učestvuje na „Rouz-Rot“ seminaru

13
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da niko od predstavnika Republike Srpske neće učestvovati u radu „Rouz-Rot“ seminara, koji počinje danas u Sarajevu, zbog toga što su organizatori, Parlamentarna skupština NATO-a, predvidjeli da učestvuje i Kristijan Šmit.

– Kristijan Šmit nije visoki predstavnik u BiH, nije izabran u skladu sa Aneksom 10 i ne može u BiH da predstavlja apsolutno ništa, niti je na bilo koji način pozvan, ovlašten, niti stručan da daje biklo kakvo svoje mišljenje o Dejtonskom sporazumu – izjavio je Kovačević.

On je podsjetio da je „Programom reformi“, koji je BiH usvojila, predviđena saradnja sa NATO savezom, ali ne integracije i ova vrsta parlamentarne saradnje ne bi bila sporna da su organizatori bili dovoljno profesionalni.

Međutim, istakao je Kovačević, očigledno je da su oni na ovaj način ostvarili samo jedno – da im pola BiH ne prisustvuje seminaru.

– Ali, ono što nas najviše brine i što nas je najviše razočaralo jeste da seminaru, nažalost, ipak, prisustvuje Mladen Ivanić, i pored toga što su svi predstavnici Republike Srpske jedinstveno odlučili da ne učestvuju zbog navedenih razloga i prisustva nelegalnog i nelegitimnog Šmita. To nam još jednom govori na koji način predstavnici opozicije iz Srpske gledaju na jedinstvo Republike Srpske, ali i na one koji su bez ikakvog legitimiteta došli u BiH samo sa jednim ciljem – da razvlaste Republiku Srpsku i da učine sve da ona nestane – naglasio je Kovačević za Srnu.

On je naveo da je programom bilo predviđeno da na seminaru učestvuju i brojni predstavnici Republike Srpske, od srpskog člana Predsjedništva, ministara u Savjetu ministara, ali niko od predstavnika Srpske neće se odazvati ovom pozivu.

Tema „Rouz–Rot“ seminara je „BiH i zapadni Balkan u nestabilnom međunarodnom bezbjednosnom okruženju“, a organizator je Parlamentarna skupština NATO-a.