Kovačević: Želimo dobre odnose sa Bošnjacima, ali nećemo dozvoliti ugrožavanje naših prava

10
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević rekao je da srpski narod želi saradnju i dobre odnose sa Bošnjacima, ali da neće dozvoliti da bilo ko ugrožava njegova prava.

– Nedavno su se u Sarajevu okupili ljudi koji pretenduju da budu predstavnici bošnjačkog naroda u svim zemljama regiona. Mi nismo imali ništa protiv toga, mi smo to pozdravili i smatramo da Bošnjaci, gdje god da žive, imaju pravo da zajednički komuniciraju i imaju jedinstvene politike, nemamo apsolutno ništa protiv toga – rekao je Kovačević za RTRS.

On je istakao da Srbi žele sa Bošnjacima u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, gdje većinski žive kao narodi, najbolje odnose i saradnju i da nemaju ništa protiv njihovih prava.

– Prava koja mi smatramo da oni imaju, isto tako smatramo da i mi imamo i da oni ne bi trebali i smjeli da protiv toga imaju bilo šta. To što želimo sve najbolje Bošnjacima, želimo najbolju saradnju sa njima i što smatramo da su nam jedan od najbližih naroda, ne znači da ćemo dozvoliti da bilo ko ugrožava naša prava. Sada, ako su ozbiljni i žele ozboljno da se bave onim čime se mi bavimo, između ostalog mislim na Deklaraciju usvojenu na Svesrpskom saboru, onda će pročitati da mi samo tražimo zaštitu svojih garantovanih prava – naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da je Srbija, ovlaštena od Republike Srpske, potpisala Dejtonski sporazum, a da je Srpska potpisala sve anekse ovog sporazuma, uključujući Ustav BiH i da Srpska na osnovu toga samo tražimo da se poštuju njena prava garantovana međunarodnim sporazumima.

– Tražimo da se ono što nam je nelegalno oduzeto i oteto nazove pravim imenom, da je to bila otimačina, ugnjetavanje srpskog naroda u BiH i da svi treba da znaju da se mi s tim ne mirimo, nećemo se nikada pomiriti i uvijek ćemo se boriti za slobodu svoga naroda i garantovaćemo slobodu i dobar život svim drugim naroima, ali proces koji je sada i zvanično započet, jedne sveobimne saradnje Srpske i Srbije, više niko ikada neće moći zaustaviti – poručio je Kovačević.