Kovačevski: Sjeverna Makedonija odobrila francuski prijedlog, počinju pregovori sa EU

16
Foto: @DKovachevski/Twitter

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je njegova vlada odobrila francuski prijedlog za početak pregovora sa EU i potvrdio da će prva međuvladina konferencija biti održana 19. jula.

– Na osnovu zaključaka koje je danas izglasalo Sobranje, Vlada je donijela odluku za odobravanje prijedloga francuskog predsjedništva EU od 20. juna. Ovom odlukom započinjemo proces pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije sa EU – rekao je Kovačevski na konferenciji za novinare na kojoj bili i ministri.

Današnjom sjednicom Vlade, kako je istakao premijer Sjeverne Makedonije, „završavamo još jedan objektivno istorijski korak za našu zemlju“.

– Imamo Pregovarački okvir u kojem su makedonski jezik i identitet zaštićeni, istorijska ptanja su van (Pregovaračkog) okvira, a mi smo već na korak od održavanja prve međuvladine sjednice Sjeverne Makeonije sa EU, koja će označiti početak pregovora sa Unijom – rekao je Kovačevski i potvrdio da će prva međuvladina konferencija biti održana u utorak, 19. jula, u Briselu.

Sobranje Sjeverne Makedonije usvojilo je većinom glasova zaključke, kojima se Vlada obavezuje da prihvati francuski prijedlog za početak pregovora sa EU i da u tom procesu zaštiti identitetske osobenosti makedonskog naroda, jezik i istoriju. Za zaključke, kojima se Vlada zadužuje da nastavi proces sa EU i usvoji ponuđeni Pregovarački okvir, glasalo je 68 poslanika vladajuće koalicije oko SDSM i DUI i albanskih opozicionih partija.

Poslanici koalicije opozicione VMRO-DPMNE i partije Ljevica, koji smatraju da je prijedlog štetan za njihovu zemlju i da vodi bugarizaciji, prije glasanja su napustili salu.

Prema francuskom prijedlogu, koji je Sobranje podržalo i zadužilo Vladu Dimitra Kovačevskog da ga prihvati, prva politička međuvladina konferencija bila bi održana nakon što Skoplje usvoji taj dokument, a druga sa otvaranjem poglavlja tek poslije promjene Ustava radi uvođenja Bugara, što je jedan od uslova Sofije.

Početak pregovora EU sa Skopljem blokira bugarski veto od novembra 2020. zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije, koja već 17 godina ima status kandidata za članstvo.

Mickovski: Neće proći „bugarizacija“

Lider opozicione VMRO-DPMNE Hristijan Mickovski poručio je danas da u makedonskom Sobranju neće proći promjena Ustava koja predviđa „bugarizaciju“.

Mickovski je naveo da promjena Ustava proizilazi iz pregovaračkog okvira koji je predviđen zaključcima o francuskom prijedlogu nastavka pregovora te zemlje sa EU koje je danas usvojilo Sobranje u odsustvu poslanika VMRO-DPMNE.

On je istakao da još „ništa nije gotovo“ i da će njegova stranka i građani pobijediti.

Govoreći o suštini usvojenog dokumenta, Mickovski je rekao da je Vlada prihvatila pregovarački okvir bez objavljivanja protokola, koji, prema pisanju bugarskih medija, eksplicitno sadrži zahtjeve za bugarizaciju.

– Sada bugarski asimilacioni zahtjevi za promjenu udžbenika, za odricanje od narodnih heroja, za promjenu istorije postaju uslov za ulazak u EU, a dok se oni ne ispune nema početka pregovora, nema napretka na putu ka Uniji – rekao je Mickovski.

Foto: MIA

On dodao da je ovo „težak debakl i nokaut za diplomatiju“ i neke koji su, kako je rekao, radili za strane interese iako su im usta puna Makedonije.

– Ovim se odriču i pljuju na višijevekovnu borbu Ilindenčana, partizana. Oni gaze po grobovima naših heroja, na stradanje našeg naroda. Trajni i duboki ožiljak za partiju SDSM, koja kao nasljednica komunista od danas postaje šegrt bugarske stvari. Sramota koju ćete nositi, ali teret za sve buduće generacije – naveo je lider VMRO-DPMNE.

Mickoski je ponovio da vladini zaključci predstavljaju sramotu za cijelu državu, a sam čin prihvatanja predstavlja izdaju nacionalnih i državnih interesa, prenose mediji u Sjevernoj Makedoniji.

– Sadašnja izdaja, koja sadrži plan za bugarizaciju i asimilaciju Makedonije i makedonskog naroda, biće nemirna savjest sa kojom mora da živi svaki poslanik i svaki član Vlade koji je podržao ovaj sramni dokument – rekao je Mickoski i dodao da će oni za koju godinu ponovo morati da gledaju narod na ulicama.