„Krajiška kuća“ stiže u Trebinje, Beograd i Novi Sad

50
Foto: Grad Banja Luka/Facebook

„Krajiška kuća“, prepoznatljivi brend grada, iduće godine biće otvorena i u Trebinju, Beogradu i Novom Sadu, potvrdio je za „Nezavisne“ Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela, ustanove koja rukovodi „Krajiškom kućom“.

Prema njegovim riječima, ovo je jedan od najznačajnijih projekata Centra koji će značajno povećati proizvodnju gazdinstava sa podneblja Krajine.

– Otvaranjem „Krajiške kuće“ u Trebinju, Beogradu i Novom Sadu biće povećana i potreba za proizvodima naših poljoprivrednih proizvođača i prerađivača. U Beogradu i Novom Sadu sa gradskim vlastima smo trenutno u potrazi za adekvatnim prostorima gdje bi se nalazili proizvodi iz Krajine – naveo je Ilić.

Istakao je da gradska vlast u Trebinju trenutno uređuje poslovni prostor u kojem će se nalaziti „Krajiška kuća“.

– Početkom naredne godine, odnosno već krajem januara, planirano je da opremimo poslovni prostor i zvanično otvorimo i napunimo Krajišku kuću proizvodima s našeg podneblja. Nadamo se da ćemo na proljeće dočekati sve turiste i građane grada na Trebišnjici te da će svi uživati u velikoj ponudi naših proizvoda – rekao je Ilić.

Na platou ispred „Krajiške kuće“ u Banjaluci proteklih mjesec dana održani su „Dani domaćih proizvoda – Banjaluka 2020“ sa ciljem promocije autentičnih poljoprivrednih proizvoda i podsticaja razvoja domaće poljoprivredne proizvodnje.

– Zadovoljni smo time kakav je odziv proizvođača i građana bio i kako je prošla ova manifestacija. Od 15. oktobra do 13. novembra održani su „Slatki dani“, „Gurmanski dani“, „Dani zdravog života“, „Dani vina, rakije i tradicionalnih jela“ te „Dani hercegovačkih i semberskih proizvoda“ – objasnio je Ilić.

Na sastanku delegacija gradova Banjaluka i Trebinje početkom novembra dogovoreno je otvaranje „Krajiške kuće“ u gradu na Trebišnjici, dok je „Hercegovačka kuća“ u Banjaluci otvorena na Dan grada, 22. aprila prošle godine.

Na sastanku predstavnika Banjaluke, Beograda, Novog Sada i predstavnika Saveza opština i gradova RS, koji je održan početkom oktobra, dogovoreno je otvaranje „Krajiške kuće“ i „Hercegovačke kuće“ u Beogradu i Novom Sadu.

– Otvaranjem „Krajiške kuće“ i „Hercegovačke kuće“ stvorićemo mogućnost da svi građani Beograda koji su porijeklom iz Srpske, ali i oni koji nisu, uživaju u ovim proizvodima – rekao je tada Goran Vesić, zamjenik gradonačelnika Beograda.